Iuliu Maniu - in memoria unui martir in numele propriei credinte si al dragostei de neam si tara (I)
Iuliu Maniu s-a nascut la 8 ianuarie 1873, la Badacin (în actualul judet Salaj) si a murit la 5 februarie 1953 în închisoarea de la Sighetul Marmatiei. Maniu a fost in trei randuri prim-ministru al Romaniei, presedinte al Partidului National Taranesc (1926-1933 si 1937-1947) si membru de onoare al Academiei Romane (din anul 1919). Maniu a fost unul dintre organizatorii Adunarii Nationale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, apoi a condus Consiliul Dirigent, echivalentul unui guvern provizoriu al Transilvaniei.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Iuliu Maniu s-a opus continuarii razboiului cu URSS dupa eliberarea Basarabiei, iar dupa 23 august 1944 s-a opus din rasputeri transformarii Romaniei intr-un fel de colonie sovietica.
Pentru toate aceste merite, comunistii l-au "rasplatit" cu o sentinta de condamnare la inchisoare pe viata. Maniu a fost arestat la 11 iulie 1947, iar procesul sau (alaturi de alti fruntasi taranisti, printre care si vicepresedintele Partidului National Taranesc, Ion Mihalache) a inceput la 31 octombrie 1947. Sentinta, dictata de sovietici inca inainte de inceperea procesului, avea sa fie data la 11 noiembrie 1947. La acea data, Maniu avea 75 de ani.
Rapus de boli si de mizerie, Iulia Maniu avea sa se stinga din viata la 5 februarie 1953 intr-o mizera celula a penitenciarului de la Sighetul Marmatiei.
Aruncat intr-o groapa comuna, trupul sau nu a mai fost gasit nicodata.
In actul de acuzare al lui Iuliu Maniu, toate meritele sale au fost rasucite cu josul in sus si au fost transformate in acte de tradare a neamului si a tarii. Maniu a fost unul dintre artizanii Marii Uniri, dar a fost acuzat ca a negociat vanzarea Ardealului catre Imperiul Austro-Ungar; Maniu s-a opus continuarii razboiului impotriva URSS dupa ce Basarabia fusese eliberata, dar a fost acuzat ca a fost unul dintre sustinatorii continuarii razboiului alaturi de germania nazista. Si tot asa.
Atacul presei comuniste asupra lui Maniu. "Scanteia", in prima linie a diversionistilor
In perioada de dinaintea arestarii sale, cat si dupa aceea, pana la pronuntarea sentintei, presa comunista s-a intrecut in a arunca laturi mincinoase in directia marelui om politic.
A excelat in acesat actiune cotidianul "Scanteia", iesit din haznaua ilegalitatii la 21 septembrie 1944.
Iata cateva titluri: "Cum a tratat Iuliu Maniu vanzarea Ardealului", "Cum a lucrat Iuliu Maniu cu Garda de Fier", "Iuliu Maniu, adversar al Unirii - «Marele patriot» urmarea sa fie dictator al Ardealului", "Dovezile tradarii lui Maniu - Cum a dus «tratative» cu marile puteri apusene… dar a sprijinit razboiul hitlerist", "Adevarata fata a reactionarilor din partidul lui Iuliu Maniu"…
Vom proba, in cele ce urmeaza, felul in care comunistii au mistificat activitatea lui Iuliu Maniu si, citand din documente originale semnate de acesta, vom demonta rechizitoriul marelui om politic.
Inscrisurile la care ne vom referi au fost pastrate in fostele arhive ale Comitetului Central al PCR, iar unele dintre ele provin din fondurile documentare ale Academiei Romane.
Va urma