Istoria se intoarce acasa: Regina-Mama Elena a fost adusa pentru totdeauna pe pamant romanesc
regina mama elenaregele mihaiprincipesa margaretacustodele coroaneifamilia regala a romaniei
Istoria revine pe pamant romanesc. Regina-Mama Elena este adusa acasa astazi, intr-o ceremonie de repatriere care scrie o noua pagina pe istoria postdecembrista a Romaniei, legand aceste veacuri de perioada monarhiei tarii noastre, dar si de trista amintire a perioadei de exil a Familiei Regale. Potrivit Familiei Regale a Romaniei, aducerea in tara a osemintelor Majestatii Sale Regina Elena a fost una dintre dorintele Regelui Mihai, care si-a dorit sa isi doarma somnul de veci alaturi de mama sa care in prezent este inmormantata in cimitirul din Lausanne, Elvetia, fiind singura regina a Romaniei inmormantata in afara tarii.
Trupul Reginei-Mama Elena a revenit in tara astazi, la ora 11:00, cu o aeronava a fortelor aeriene romane. Pe aeroport are loc loc un ceremonial militar si religios, la care publicul nu a avut acces. In schimb, au luat parte principesa Margareta si membri ai Familiei Regale, reprezentanti ai institutiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Armatei Romaniei, ai corpului diplomatic si ai altor confesiuni si religii din Romania.
La ora 11.45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul International Otopeni la Palatul Elisabeta. Intre orele 12.00 - 12.45, sicriul va fi depus in Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, unde Familia Regala se va reculege la catafalc.
Principesa Margareta isi doreste ca "sicriul Reginei Elena sa plece catre Curtea de Arges de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mama si Regele Mihai au fost fortati sa-l paraseasca. Se inchide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani".
Regina-Mama va fi inhumata alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale, la Manastirea Curtea de Arges. Ceremonia va incepe la ora 16:00, iar slujba de inmormantare va fi efectuata sambata, 19 octombrie.
Ramasitele pamantesti ale Reginei-Mama Elena au fost aduse in Romania din Elvetia, la ora 11, cu o aeronava a fortelor aeriene romane.
(Sursa foto: Inquam Photos/George Calin)
Inca de la primele ore ale diminetii, custodele Coroanei, principesa Margareta a Romaniei, a postat un mesaj pe Facebook, in momentul in care avionul militar a decolat de pe Aeroportul Geneva.
"Acum 30 de minute, la ora 7 (ora Romaniei), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar "Spartan", apartinand Fortelor Aeriene Romane. Aeronava aduce din Elvetia in Romania sicriul cu osemintele Reginei-Mama Elena. In prezenta secretarului de Stat Victor Opaschi, a IPS Mitropolitului Iosif, a dlui Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) si a doamnei Constanta Iorga (Casa Majestatii Sale), sicriul drapat cu stindardul Reginei-Mama a fost urcat la bord cu onoruri militare", a transmis custodele Coroanei.
Repatrierea Reginei-Mama Elena - Programul ceremonial al unor zile care vor intra in istorie
Vineri, in intervalul orar 12.45 - 16.00, cortegiul funerar se va deplasa pana la Curtea de Arges, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Gaesti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Pitesti (intrare in oras la ora 15.05) si prin centrul municipiului Curtea de Arges (intrare in oras la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul calatoriei, dar va incetini viteza in localitati.
Sicriul Reginei Elena va fi depus in Catedrala istorica Episcopala si Regala vineri, la ora 16.45. Incepand cu ora 17.15, publicul se va putea inchina si reculege la catafalc.
Sambata, publicul se va putea reculege si inchina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori in catedrala, in jurul catafalcului. Florile vor fi asezate in scuarul din fata Noii Catedrale Arhiepiscopale si Regale (de la intrarea in manastire).
Sambata, la ora 12.00, va fi oficiata slujba de inmormantare, in Catedrala istorica Arhiepiscopala si Regala. Publicul va avea acces in parcul catedralei.
La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigazii de Garda Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reinhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fata Noii Catedrale.
Casa Regala a Romaniei a anuntat ca, pana pe data de 21 octombrie, cei care doresc, pot scrie in cartea de condoleante pusa la dispozitia publicului la Palatul Elisabeta sau pot trimite mesaje online la adresa www.romaniaregala.ro. De asemenea, cei care doresc sa ii aduca flori Reginei-Mama, sunt rugati sa aduca numai flori albe, simbol al bunatatii si puritatii.
De asemenea, Familia regala anunta doliu pentru zilele de 18, 19 si 20 octombrie.
Ziua inmormantarii Reginei-Mama Elena - Sambata 19 octombrie
Ora 11.55 – Sosirea Familiei Regale la Noua Catedrala din Curtea de Arges. Vor merge pe jos pana la Vechea Catedrala, in ordinea de precadere: Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria alaturi de ASR Ducele Amedeo de Aosta, ASR Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) si Lord Peter Rosslyn (Seful Casei Altetei Sale Regale Principelui de Wales si Ducesei de Cornwall).
Ora 12.00 – 12.30 – Slujba de inmormantare oficiata de IPS Mitropolitul Nifon, IPS Mitropolitul Iosif, IPS Mitropolitul Varsanufie, IPS Mitropolitul Calinic.
Ora 12.30 - 12.45 – Procesiune militara si religioasa de la Catedrala Episcopala si Regala la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, in urmatoarea ordine: Militarii brigazii 30 Garda – Un militar va purta crucea de lemn, alt militar va purta coroana de flori si alti opt militari vor purta sicriul. Urmeaza Familia Regala.
Ora 12.45 – 12.55 – Ceremonia ingroparii in Pridvor. Participa doar Familia Regala romana. La momentul intrarii sicriului in cripta, 21 de focuri de arma. Pe executarea acestui moment, Muzica Militara va intona Imnul National (prima strofa si refrenul) si Imnul Regal (prima strofa si refrenul). La final, se va auzi semnalul din trompeta “Stingerea”.
Ora 13.00 – Majestatea Sa iese din Catedrala cu stindardul Reginei-mama impaturit si il da in grija Aghiotantului Regal. Stindardul va fi expus ulterior la Savarsin, in Muzeul Regal.
Ora 13.05 – Incheierea ceremoniilor funerare.
Klaus Iohannis: Repatrierea trupului Reginei-Mama Elena reprezinta un act de dreptate istorica
Presedintele Klaus Iohannis considera ca repartierea ramasitelor pamantesti ale Reginei-Mama Elena reprezinta un act de dreptate istorica.
Presedintele a spus ca Regina-Mama Elena reprezinta "un puternic simbol de demnitate, onoare si curaj si un reper deosebit de conduita morala in intunecatul secol XX", iar aducerea acasa, langa fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorica si demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea si intregirea valorilor Romaniei contemporane.
"In perioade tulburi si crude pe care le-a traversat tara noastra, Regina-Mama a dat dovada de tarie de caracter si claritate morala. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Regina-Mama s-a implicat cu hotarare pentru salvarea evreilor si romilor persecutati, suferinzi si chinuiti. Pentru rolul sau direct si abnegatia cu care i-a ocrotit pe cei asupriti, Regina-Mama Elena a primit postum titlul de „Drept intre popoare”.
Perioadele exilului pe care le-a traversat nu au reusit sa o indeparteze sufleteste de Romania, ramanand alaturi de fiul ei, Regele Mihai I, si de poporul roman.
Alaturi de Mihai I, Regina-Mama Elena s-a opus atat abuzurilor regimului de inspiratie fascista, cat si celui de inspiratie sovietica si a sustinut ferm principiile democratiei autentice.
Martora a unor vremuri framantate, Regina a ramas fidela valorilor europene inradacinate puternic astazi in societatea romaneasca, condusa de credinta ca eforturile de a se opune actiunilor extremiste si irationale nu vor fi in zadar.
Societatea romaneasca trebuie sa aiba grija ca mostenirea Reginei-Mama Elena, simbol al Romaniei europene, sa nu se piarda, sa fie cinstita si onorata cum se cuvine, prezervata si transmisa generatiilor viitoare, mai ales de acum inainte, cand Regina a revenit acasa", a transmis presedintele Klaus Iohannis.
Regina Elena s-a nascut la data de 3 mai 1896, la Atena, si a incetat din viata la data de 28 noiembrie 1982, Lausanne, Elvetia. Regina Elena a Romaniei a avut la nastere titlul de printesa a Greciei si a Danemarcei.
Nascuta in familia regala a Greciei, s-a casatorit cu principele mostenitor Carol al Romaniei in 1921, dand in acelasi an nastere principelui Mihai al Romaniei. Odata cu abdicarea lui Carol al II-lea, dictatorul Ion Antonescu i-a cerut sa se intoarca in tara, Elena revenind in septembrie 1940 in Romania si primind titlul de Regina mama si apelativul Majestate.
Dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai, Elena a impartasit soarta fiului ei, traindu-si restul vietii in exil.
Relatia dintre regele Mihai si Regina Mama a fost una foarte stransa inca de la nasterea lui Mihai. Desi era regina, Majestatea Sa s-a ocupat personal de cresterea si educarea viitorului rege al Romaniei, fiind alaturi de el in permanenta, si la preluarea tronului, in ciuda neintelegerilor din casnicie, mai ales dupa 1925, cand Carol al II-lea a inceput o noua viata in strainatate, alaturi de amanta sa, Elena Lupescu, cuplul regal divortand in cele din urma, in timpul primei domnii a regelui Mihai.
A divortat de Carol la 21 iunie 1928. “Am scapat, in sfarsit, dintr-un cosmar”, ii telegrafiaza Elena mamei sale.
"Avea o cultura, o educatie legata de artele plastice, arta in general sau literatura. Acesta a fost punctul forte care i-a format caracterul Reginei Mama Elena, ea fiind orientata spre restaurari, acolo unde a locuit. Ea si-a amenajat interioare, reamenajari interioare a caselor, castelelor, palatelor unde a locuit, a contribuit prin idei la renovare, ma refer la Castelul Peles si mai tarziu la resedinta din Italia, din Fiesole.
Nu numai bunica rusoaica Olga, dar si parintii au fost un exemplu pentru Elena, ea a vizitat de asemenea in perioada copilariei, curtile regale din Germania si Marea Britanie. De fapt, au avut bone britanice. De fapt in casa familiei regale a Greciei se vorbea limba engleza, ei erau filo-britanici, si nu atat filo-germani. Apropierea poate a fost, a reginei Sofia a Greciei, de mama sa, imparateasa Frederic Victoria a Germaniei, dar care era fiica reginei Victoria. In orice caz, vorbeau acasa limba engleza. Un lucru important pentru ca se va vedea aceasta educatie in spirit filobritanic, guvernante britanice, pe care Elena avea sa o faca fiului sau, Mihai. Chiar guvernanta Saint John, care a fost si la familia regala a Greciei, avea sa fie luata sa fie bona principelui Mihai al Romaniei.", spune despre Regina-Mama, istoricul Diana Mandache.
Regina-Mama a devenit o personalitate foarte iubita la nivel mondial, dupa ce a dat dovada de spirit civic, si iubire de semeni, pe tot parcursul vietii sale. Chiar in timpul razboiului, cand s-a confruntat cu nazismul, in incercarea de a-i ajuta pe evrei, a aratat o exceptionala tarie de caracter, urmarind ceea ce stia ca este drept si bun, reusind sa aiba mereu o prezenta demna. Implicarea sa in salvarea atator vieti ale unor oameni de credinta iudaica, in timpul dictaturii lui Ion Antonescu, a fost recunoscuta formal prin acordarea post-mortem, de catre Memorialul Yad Vashem, a titlului de „Drept intre popoare“.