Inspiratia Zilei: 10 reguli de baza din Codul bunelor maniere. Cum trebuie sa ne comportam in viata de zi cu zi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspiratia Zilei: 10 reguli de baza din Codul bunelor maniere. Cum trebuie sa ne comportam in viata de zi cu zi
Inspiratia Zilei: 10 reguli de baza din Codul bunelor maniere. Cum trebuie sa ne comportam in viata de zi cu zi
de Magda Florea la 04 Feb. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
codul bunelor manierebune maniereinspiratia zileibune maniereeticheta si protocol

Traim intr-o societate care pare a nu mai pune atat de mult accent pe bunele maniere, si nu putem nega faptul ca tinerele generatii catalogheaza normele de comportament drept "perimate". Cu toate acestea, respectarea unui cod etic reprezinta dintotdeauna apanajul oamenilor cultivati care isi respecta propria persoana, dar mai presus de toate, respecta societatea si oamenii din jurul lor.

Oricat am dori sa credem ca "nu mai sunt la moda" normele comportamentale, cred ca, mai mult ca niciodata, acum trebuie sa tinem cont de ele, dat fiind faptul ca omenirea a ajuns intr-un punct foarte avansat de dezvoltare tehnologica, iar acest aspect revolutionar trebuie sa se reflecte in toate planurile, mai ales in comportamentul si atitudinea noastra in diverse situatii, din viata de zi cu zi.

Dincolo de normele protocolare, pe care trebuie sa le urmam la intalniri de business sau diplomatice, exista un set de reguli uzuale, pe care trebuie sa le urmam in viata cotidiana, pentru a ne contura un profil decent, cultivat, manierat si sarmant.

Iata care sunt cele mai importante 10 reguli din Codul bunelor maniere care trebuie respectate de oamenii societatii de astazi:


1. Cand ne intalnim cu cineva pe strada, nu vom ramane in mijlocul strazii sau in mijlocul trotuarului pentru a purta discutiile. Este indicat sa ne retragem cat mai mult posibil, astfel incat sa nu incurcam ceilalti pietoni care vor sa se deplaseze. De asemenea, este de preferat sa avem grija la tonul vocii atunci cand purtam discutii pe strada sau in spatii publice, sa nu radem zgomotos, iar limbajul sa nu fie unul licentios.

2. Cum facem corect o prezentare: Desi poate avem impresia ca este simplu sa prezentam o persoana alteia, acest lucru nu se realizeaza oricum. De exemplu, barbatul este prezentat femeii, cel mai tanar celui mai in varsta, iar gradul mai mic celui superior. De exemplu, daca trebuie sa prezentam un barbat de 20 de ani,Y, unui senior de 60, X, vom spune astfel: "Domnule X, permiteti-mi sa vi-l prezint pe domnul Y", nu invers.

3. Cum salutam politicos: Baietii trebuie sa-si scoata caciula de pe cap cand saluta. Formulele cele mai des folosite sunt: "Buna ziua!”, "Buna seara!” , "Buna dimineata!”. Intre prieteni sau colegi se folosesc de regula "Buna!”, "Salut!” Niciodata nu vom saluta o persoana mai in varsta cu "Buna!” sau "Salut!". De asemenea, trebuie sa stim ca se saluta cu "Buna dimineata!" pana la ora 11 dimineata, cu " Buna ziua !” dupa ora 11 si pana la lasarea serii, iar apoi cu "Buna seara!"

4. Cine pe cine saluta? Sunteti o doamna si aveti obiceiul de a saluta cunostintele de sex opus? Ei bine, acest lucru contravine Codului bunelor maniere. Acesta ne invata ca baietii saluta primii fetele, barbatii saluta primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere saluta persoanele mai in varsta. Cand intram intr-o incapere ii salutam pe cei aflati deja acolo. Atentie: Cand distanta sau zgomotul nu ne permit sa salutam verbal, atunci salutam printr-o usoara inclinare a capului. 

Intotdeauna cel care merge il saluta pe cel care sta pe loc, iar cel care se afla intr-o masina pe cel care este pieton, dar nu trebuie sa ne sfiim sa salutam primii, chiar daca regula cere sa fim salutati. A saluta este o dovada de politete, indiferent din partea cui vine. Asa ca, se poate trece cu vederea peste normele salutului, trebuie doar sa aveti zambetul pe buze si dorinta de a interactiona cu o anumita persoana.
 
5. A oferi o floare: Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos si se prezinta doamnei numai cu floarea orientata in sus, nu in jos, asa cum obisnuiesc multi domni. Persoana care le primeste trebuie sa le aseze imediat intr-un vas cu apa. Tot legat de flori, este bine de stiut faptul ca acestea nu se ofera barbatilor, decat daca sunt in spital.

6. Darurile mult asteptate:Au venit rudele in vizita si v-au adus o vaza de flori, si dumneavoastra mai aveti inca cinci asemanatoare care nu va sunt de folos? Ei bine, nu-i nicio problema. In fond, gestul conteaza. Codul bunelor maniere ne invata astfel: Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca este prea scump, ca nu trebuia sau mai rau, ca nu-i place, nu-i trebuie, ca nu-l poate accepta. Chiar daca darul nu este pe placul nostru, ne vom ascunde nemultumirea si ii vom multumi frumos celui care ni l-a oferit, fara sa spunem celebra sintagma "vai, nu trebuia!".

7. In era telefonului mobil, cu acces la nenumarate retele sociale si functii de mesagerie, poate ni se pare in regula sa apelam pe cineva in toiul noptii. Totusi, nu se apeleaza oamenii la telefon inainte de 10 dimineata, intre orele 13-17 si dupa ora 21, cu exceptia celor apropiati, carora le stiti programul, chiar daca observam ca aceste persoane sunt active pe retelele sociale mai devreme sau dupa aceste limite orare.

8. Cum ne comportam la masa: Probabil cel mai dificil comportament politicos este cel de la masa. Cum mancam, care e pozitia corecta, si ce este strict interzis sunt doar cateva dintre dilemele noastre. Ei bine, referindu-ne la felul in care mancam, trebuie sa stiti ca bucata de mancare trebuie taiata exact langa furculita. In plus, se taie numai pentru o inghititura, nu se taie toata mancarea din farfurie deodata.

Concret, la masa, se va aplica "Regula gheisei”: Nu suflati in mancare/ceai/cafea! Asteptati sa se raceasca! Nu vorbiti cu gura plina! Mestecati cu gura inchisa si nu sorbiti! Multumiti chelnerului cand va serveste!

Un alt lucru pe care nu trebuie sa il facem la masa este sa purtam conversatii telefonice. Daca primiti un apel foarte important, trebuie sa va scuzati si sa va ridicati de la masa. Totodata, telefonul mobil nici macar nu trebuie sa fie tinut pe masa, mai ales daca sunteti la o intalnire de afaceri sau cu o persoana care nu este din cercul dumneavoastra de apropiati.

9. In mijloacele de transport in comun: La intrarea in mijloacele de transport in comun, intai sunt lasati sa iasa afara cei care coboara, dupa care vor intra ceilalti pasageri. Vom astepta politicos pana cand coboara toata lumea, dupa care vom urca si noi in respectiva masina.
 
Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si ii va oferi locul de langa geam. In cazul in care exista doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare. Niciodata nu o va parasi, grabindu-se sa prinda un loc liber cand se iveste ocazia.
 
Cei tineri trebuie sa ofere locurile lor persoanelor mai in varsta, daca acestea sunt nevoite sa stea in picioare. De asemenea, si femeile insarcinate trebuie sa primeasca locul cu prioritate, la fel ca persoanele varstnice.

10. Barbatul va merge intotdeauna la marginea dinspre strada a trotuarului, in momentul in care merge alaturi de o femeie sau mai multe femei. Daca sunt doi barbati si o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc. 

Citeste si: Inspiratia Zilei: 10 Cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac si absolventii de facultate

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce-si doresc angajatii de la 2025? Salariul mai mare e visul numarul 1
Companii

Ce-si doresc angajatii de la 2025? Salariul mai mare e visul numarul 1

today27 Dec. 2024
Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x