In anul Centenarului sarbatorim defrisarea. In doar 100 de ani, Romania a pierdut 10% din paduri
anul centenaruluicentenarcentenarul marii uniridefrisaripaduri
Aurul Verde al Romaniei a disparut in proportie de 10% in ultimul secol. Iata ce suprafete de paduri avea Romania anului 1918, cine le detinea si ce se intampla cu aestea in prezent.
In anul 1922, cand apare prima atestare documentara a padurilor Romaniei dupa evenimentul Marii Uniri din 1918, tara noastra avea 7,3 milioane de hectare de paduri.
In 2016 insa, suprafata padurilor era de 6,4 milioane de hectare, potrivit celor mai recente informatii publicate pe site-ul Institutului National de Statistica. Romania a pierdut nu mai putin de 10% in ultima suta de ani. In 2018, cand sarbatorim
Anul Centenarului, poate ar trebui sa ridicam privirile din pamant si sa le indreptam catre crestele tot mai golase ale muntilor nostri, si sa ne intrebam cine si unde a gresit in acest rastimp, de ajungem sa pierdem si mostenirea stramoseasca.
Acum 100 de ani, 49% din suprafata padurilor se afla in proprietate privata, restul fiind impartita intre instituttii pulice, comune si stat. In prezent, 48% din totalul fondului forestier al tarii, adica aproximativ 3,14 milioane de hectare, se afla in patrimoniul Romsilva, companie de stat.
Citeste si:
Uniunea Europeana se bazeaza pe o sursa banala de energie: lemnul
Cei mai puternici 15 proprietari de paduri romanesti detin impreuna peste 3,35 milioane de hectare de paduri, ceea ce reprezinta 51% din totalul fondului forestier al Romaniei.
Dintre cei 15, doar cinci sunt persoane private, si unul singur dintre acestia este de nationalitate romana: Sturdza Gheorghe Ioan Eric, mostenitor al printului Dimitrie Sturdza.
Cel mai puternic jucator privat care detine cea mai mare suprafata de paduri din Romania este IRU Forest Assets, parte a grupului de mobila Ikea, cu aproape 39.000 de hectare detinute.
Pe locul al doilea se afla Greengold Romwood, o companie cu actionariat suedez care detine in Romania aproape 18.000 de hectare.
Locul al treilea in clasamentul celor mai puternici proprietari privati e ocupat de Silvirom Navaro GmbH )in comandita), o companie cu actionariat german care detine peste 17.700 ha in Romania.