Gioconda lui Da Vinci nu zambeste pentru toata lumea
mona lisacercetarineurologieperceptieemotiida vinci
Celebra pictura "Mona Lisa", a lui Leonardo Da Vinci starneste si acum, dupa sute de ani de la crearea ei, intrigi si mistere greu de dezlegat. Recent, cercetatorii americani au supus-o unui test, iar rezultatele sunt incredibile: oamenii vad pictura diferit, in functie de starea de spirit pe care o au.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, SUA, au descoperit ca Mona Lisa are o expresie faciala perceputa diferit, in functie de starea de spirit a privitorului.
Sute de ani, oamenii s-au chinuit sa dezlege misterul enigmaticului zambet ce l-a obsedat pe insusi Da Vinci, ce si-a dedicat un deceniu din viata acestei capodopere.
In prezent, Gioconda este cea mai celebra pictura din lume, dar si cea mai atent cercetata, iar surprizele par ca abia incep sa isi faca aparitia. Cercetatorii au descoperit ca misteriosul chip capata forme diverse, in functie de emotiile privitorului.
Constatarea are la baza unele experimente ce privesc neurologia si perceptia. Conform acestor experimente, imaginile percepute de oameni sunt influentate dramatic de starea de spirit si de momentul respectiv.
Aceeasi imagine, nu doar ca poate avea o insemnatate diferita pentru altcineva, ci si o forma diferita, sau chiar o alta culoare.
In concluzie, studiul spune ca, trasatura dominanta pe care o percepeti din tabloul lui Da Vinci, este de fapt o reflexie a starii dumneavoastra de spirit.
De exemplu, daca vi se pare ca Mona Lisa este vesela, in acest moment sunteti fericit.
Mona Lisa este 83% fericita
In 2005, un grup de oameni de stiinta din Amsterdam au aplicat pe celebra pictura un algoritm avansat de analiza faciala, ce a dezvaluit urmatoarele date: Mona Lisa este 83% fericita, 10% dezgustata, 4% ingrozita si 3% furioasa.