Femeia manager vs barbatul manager. Cine are mai multe sanse de avansare profesionala
egalitate sansefemeibarbatidiscriminare
Am fi tentati sa spunem ca oricine poate fi promovat intr-o companie, iar criteriile pentru aceasta alegere nu au nicio legatura cu diferentele de gen. E posibil sa ne inselam. Dupa sute de ani de lipsa a oportunitatilor profesionale pentru femei, in care s-a intiparit in mentalul colectiv faptul ca rolul femeii este doar acela de a fi mama si gospodina, Romania zilelor noastre inca nu a reusit sa renunte la acest mod de gandire. Acest lucru este dovedit chiar de o initiativa recenta a Guvernului, prin care promoveaza egalitatea de sansa dintre femei si barbati. Practic, in Romania actuala inca e nevoie de o politica de stat care sa reglementeze diferentele discriminatorii facute de angajati pe piata muncii. Se pare ca femeile au, in medie, salarii cu 10 -40% mai mici decat ale colegilor de sex masculin, desi ocupa aceeasi functie. Discriminarea se vede si cand vine vorba de o functie mai buna.
Promovarea unei femei nu este un lucru atat de normal si firesc pe cat cred unii dintre noi. Mentalitati conform carora femeia nu are aceeasi capacitate de munca, aceeasi capacitate intelectuala, aceleasi aptitudini profesionale precum barbatul, inca exista in intreaga lume.
Chiar si peste Ocean, in SUA exista un fenomen social in legatura cu aceasta problema. Foarte multe femei ajung in posturi similare cu barbatii, insa pe salarii mai mici. Desigur, societatea face eforturi sustinute pentru a depasi acest prag psihologic in intreaga lume, insa trebuie sa admitem si faptul ca uneori nici nu se doreste acest lucru.
Unii barbati considera ca lumea le apartine, ca jocurile sunt facute si trebuie sa fie facute doar de ei, ca scena le apartine doar lor. Femeia este acolo in umbra, ii sustine, ii ajuta, le calca camasa si le pregateste mancarea.
Desigur, nu este nimic rau in a face aceste lucruri, ba din contra, indeletnicirile casnice sunt un atribut al femeii grijulii, care isi ocroteste si ingrijeste familia, iar aceste calitati merita toata aprecierea. Problema intervine in momentul in care femeia aspira catre altceva. Pentru ca, desi mii de ani i-a fost interzis sa tinda catre dezvoltare, femeia astazi poate face acest lucru.
Si daca isi doreste sa isi depaseasca conditia, noi, astazi, in lumea moderna cu care ne laudam ar trebui sa ii oferim toate posibilitatile si oportunitatile pentru ca ea sa reuseasca acest lucru.
Insa unii barbati, desi constienti de necesitatea unei schimbari, constienti de faptul ca unele femei merita o pozitionare similara cu ei in cariera, nu vor sa accepte acest lucru dintr-un orgoliu infantil si sentimentul ca o lupta cot la cot cu o femeie le-ar reduce lor din masculinitate.
Insa masculinitatea dispare in momentul in care barbatul nu este capabil sa ofere respect si corectitudine femeii, nu in momentul in care ii ofera sanse egale.
Dupa cum va spuneam mai sus, Romania a lansat un proiect care promoveaza egalitatea de sanse.
Egalitatea de şanse este conceptul conform căruia toate fiinţele umane sunt libere să-si dezvolte capacităţile personale şi să aleagă fără limitări impuse de roluri stricte.
Conceptul are la baza asigurarea participarii depline a fiecarei persoane la viata economica si sociala, fara deosebire de origine etnica, sex, religie, varsta, dizabilitati sau orientare sexuala.
Dreptul la egalitate de ÅŸanse este un drept fundamental în cadrul Uniunii Europene.
Valorificarea diversitatii culturale, etnice si a diferentelor de gen, de varsta sunt premise pentru dezvoltarea societatii si asigura un cadru in care relatiile sociale au la baza valori precum toleranta si egalitatea.
O serie de acte normative la nivelul Uniunii Europene pentru implementarea principiului egalitatii de sanse pe piata muncii au fost emise de-a lungul timpului. Ariile in care se aplica principalul document care reglementeaza punerea in aplicarea a principiului egalitatii sunt:
- accesul la incadrarea in munca
- promovarea si formarea profesional
- conditiile de munca
- securitate sociala
Din moment ce statul roman considera necesar sa reglementeze aspectul discriminarii de gen in mediul profesional, acei oameni care neaga cu vehementa existenta acestei diferentieri ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa afirme acest lucru.
Deci exista. Insa cum se manifesta, care sunt solutiile?
Vom observa, in general, o tendinta a sefilor de a promova in functii de raspundere barbati. Cumva, in subconstient, exista impamantenita bine ideea ca barbatul ar fi mai rational, mai rezistent la stres, mai responsabil, mai priceput, cu alte cuvinte. Femeia e privita cu o usoara urma de indoiala, o ezitare. Desigur, are calitati nenumarate, "dar sa lasam mai bine un barbat sa se ocupe de contabilitatea companiei, nu?"
Nu. Nu trebuie lasat barbatul si stiti ceva? Nu trebuie lasata nici femeia. Trebuie lasat profesionistul.
Promovarea ar trebui facuta in urma unor fapte, a unui istoric profesional, in urma unor competente dobandite prin scolarizare si ca urmare a confirmarii si reconfirmarii aptitudinilor personale.
Doar acestea ar trebui sa fie criteriile care stau la baza promovarii. Fiindca, exista cazuri in care un barbat sa fie de o mie de ori mai nepriceput intr-o anumita functie decat o femeie si la fel, exista femei care pot fi pe buna dreptate lipsite de calitati in fata unui anumit barbat. Dar sa dam o nota generala intregii probleme ar insemna sa cadem intr-o extrema care nu aduce nimanui beneficii.
Lasand de-o parte idealul de situatie, trebuie sa recunoastem ca in ziua de astazi, femeile au mai putine sanse in privinta barbatilor. Si poate nu este doar o cauza a mentalitatii ca femeia nu se descurca la fel de bine ca barbatul, insa istoria destul de recenta a femeilor emancipate integrate activ pe toate paliere muncii nu este in avantajul acestora.
Cumva e nevoie sa mai treaca ceva timp, pentru a permite modelari de mentalitati si conceptii despre lume si viata.
Iar problema mai trebuie privita intr-un context, cel putin national. In Romania zilelor noastre, poate ca este o exagerare sa vorbim de discriminari de sex in promovarea in functii, cel putin in sistemele publice, unde, problema este mult mai profunda de atat. Este vorba despre o promovare a oamenilor bazata pe interese ascunse. Genul, educatia, profesionalismul chiar nu conteaza. Barbat sau femeie, chiar nu mai conteaza la noi ... in general, sunt promovati aceia care deservesc cel mai bine interesele celor putini si puternici.
Astfel ca, problema discriminarii de gen este mai delicata decat pare, cel putin pentru societatea romaneasca. Avem nevoie de educatie solida, pentru a sti sa promovam persoane cu studii temeinic efectuate si insusite, cu integritate si dorinta de a-si indeplini intocmai fisa postului, chiar daca lucreaza in sistemul public sau de stat.
Pana atunci, femeile trebuie sa se mai confrunte cu aceasta tendinta de depreciere in raport cu colegii de sex opus. Totodata, nu doar femeile trebuie sa dobandeasca garantia respectarii drepturilor fundamentale. Numeroase alte categorii sociale sunt discriminate din cauza nationalitatii, provenientei, varstei si asa mai departe. Piata muncii trebuie sa se autoeduce si sa se ridice la standardele legale care prevad egalitate de sansa pentru orice persoana, indiferent de diferentele origine etnica, sex, religie, varsta, dizabilitati sau orientare sexuala.
Desigur ca diferente trebuie sa existe, insa diferentierea trebuie facuta transparent si legal. De exemplu, sa presupunem ca pentru un anumit post disponibil intr-o companie din Romania se prezinta la interviu un rom si un roman. Evident, unul dintre cei doi va pierde postul, in favoarea celuilalt. Nu este corect nici sa fie acordat romanului daca acesta nu este pregatit pentru functia respectiva, nici romului, daca acesta nu este pregatit pentru acel loc de munca. Criteriul de departajare trebuie sa fie strict legat de aptitudinile profesionale. Rom sau roman, nu are nicio importanta. Trebuie sa primeasca postul persoana care va aduce un plus de valoare companiei prin munca sa. Aceasta este egalitatea de sanse.
Citeste si: Alocatia pentru copii 2019: Sumele majorate se vor plati incepand cu luna aprilie