Emisiuni numismatice ale BNR, de 1 Decembrie 2019
1 decembrie 2019monede 1 decembriemonede bnrbancnote bnrnumismatica bnr
Incepand cu 1 decembrie 2019, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 de lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu.
Moneda din aur va avea valoarea nominala de 10 lei. Moneda este rotunda, cu diametrul de 13,92 milimetri si greutatea de 1,224 grame. Aversul monedei reda reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscriptia ROMANIA, valoarea nominala, anul de emisiune si stema Romaniei.
Bancnota va avea urmatoarele caracteristici: dimensiuni: 147x82 mm, cu o toleranta de ± 1 mm; culoare predominanta: albastru;
imprimata in tehnica mixta plana/in relief, pe suport de polimer.
Pe aversul bancnotei, se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta, in prim-plan, portretul lui Ion I.C. Bratianu, dedesubt, numele acestuia si anii de viata, respectiv ION I.C. BRATIANU 1864-1927, iar, in centru, o imagine a placii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Bratianu l-a primit in anul 1922. In plan secund, in zona centrala, se afla o imagine de interior a Ateneului Roman.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, denumirea bancii centrale BANCA NATIONALA A ROMANIEI si medalionul cu sigla BNR.
Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos pe orizontala, in cifre, 100, in partea centrala, jos, pe orizontala, pe doua randuri, in litere, LEI UNA SUTA, in dreapta jos pe verticala, in litere UNA SUTA LEI si in dreapta sus pe verticala, in cifre, 100. In partea centrala, stanga sus, se afla medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentand o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman. Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere.
Data punerii in circulatie, respectiv 1 decembrie 2019, este imprimata pe verticala, in dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei, sunt imprimate, in culori atenuate, motive geometrice stilizate. Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: in stanga, o imagine de epoca a fostului palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei si, central, o imagine a reversului insemnului Ordinului Carol I.
In partea de jos a bancnotei este imprimat pe orizontala, pe doua randuri, textul: FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR. Sus, pe orizontala, se afla denumirea bancii centrale, BANCA NATIONALA A ROMANIEI, iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos.
In partea centrala, dreapta sus, se afla medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentand o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman. Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si in centru jos, in cifre, 100, pe orizontala, in stanga sus, in zona seriei si in dreapta jos, tot in cifre, 100, si in stanga jos, in litere, UNA SUTA LEI.
Pe fondul bancnotei sunt imprimate, in culori atenuate, motive geometrice stilizate. Seria si numarul bancnotei sunt tiparite cu litere si cifre, in doua culori, rosu si negru, astfel: in stanga pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime.
Elemente de siguranta exceptionale
In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include urmatoarele elemente de siguranta destinate publicului: elemente de siguranta vizibile pe ambele fete ale bancnotei, incluse in substratul de polimer:
- fereastra transparenta complexa, pe verticala, care contine: in centru, portretul lui Ion I.C. Bratianu realizat in tehnica multiton;
in partea superioara, o reprezentare grafica a reversului insemnului Ordinului Carol I, care are in mijloc un element vizibil doar la privirea contra unei surse punctiforme de lumina; in jurul zonei centrale, precum si in partea superioara si inferioara a ferestrei transparente, elemente grafice realizate cu cerneala optic variabila (albastru-verde), care isi schimba culoarea in functie de unghiul sub care sunt privite;
- filigran, reprezentand un fragment din placa Ordinului Carol I si sigla BNR, vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului;
- fir de siguranta magnetic, care include in negativ microtextul ROMANIA 100, citibil din patru directii diferite;
In plus, vizibile numai pe revers, sunt elemente grafice de dimensiuni diferite realizate cu cerneala albastra iridescenta, care contin in negativ valoarea nominala 100.
Elemente de siguranta adaugate prin imprimare:
- imprimare in relief, detectabila prin palpare: pe aversul bancnotei, portretul lui Ion I.C. Bratianu, stema Romaniei, imaginea placii Ordinului Carol I, denumirea bancii centrale BANCA NATIONALA A ROMANIEI, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, elementul embosat 100 din fereastra transparenta si textul pe doua randuri LEI UNA SUTA, tiparit cu cerneala care isi schimba culoarea din auriu in verde cand bancnota este privita sub diferite unghiuri de inclinare;
pe reversul bancnotei, fostul palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei, imaginea reversului insemnului Ordinului Carol I, denumirea bancii centrale BANCA NATIONALA A ROMANIEI, sigla BNR, dreptunghiul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre pe verticala, in stanga sus si pe orizontala in dreapta jos si in litere pe orizontala, in stanga jos si textul FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR;
- imagine latenta: pe reversul bancnotei, inscriptia „BNR” aflata pe imaginea fostului palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei, deasupra usilor de la intrare, vizibila cand bancnota se priveste sub diferite unghiuri de inclinare;
- element de suprapunere avers-revers: o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman. Suprapunerea se realizeaza cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului;
- microperforatii laser: valoarea nominala 100 amplasata in zona centrala, pe directie verticala;
- liniatura antiscaner si anticopiere: pe zonele libere din stanga si din dreapta, pe ambele fete ale bancnotei;
- design securizat cu imprimare plana in iris: pe avers, sus in centru, si pe revers, jos in centru.
Atat pe aversul, cat si pe reversul bancnotei se regasesc, suplimentar, si elemente de siguranta adaugate prin imprimare, detectabile cu aparatura speciala, respectiv:
- microtext imprimat plan: pe avers: BNR, dedesubtul si deasupra jumatatii stangi a portretului lui Ion I.C. Bratianu; pe revers: BNR imprimat in negativ, in medalionul stilizat.
- microtext in relief: pe avers: BANCA NATIONALA A ROMANIEI, deasupra textului cu denumirea bancii centrale de emisiune si BNR in interiorul cifrelor reprezentand valoarea nominala, in stanga jos; pe revers: BNR, in dreptunghiul din partea stanga si in cifrele reprezentand valoarea nominala, din partea dreapta.
- imprimare cu cerneala vizibila in lumina ultravioleta pe revers: imagine gen timbru cu valoarea nominala a bancnotei in cifre, in stanga, pe orizontala 100, cu luminiscenta galben-verzuie in lumina ultravioleta; seria si numarul bancnotei in stanga, pe orizontala, in culoare rosie, cu luminiscenta oranj in lumina ultravioleta si in dreapta, pe verticala, in culoare neagra, care prezinta luminiscenta galben-verzuie in lumina ultravioleta;
- magnetism: seria si numarul bancnotei imprimate cu cerneala neagra.
Tirajele aprobate pentru aceste emisiuni numismatice sunt: moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, 1.000 de monede; bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu - 30.000 bancnote.
Moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, ambalata in capsule de metacrilat transparent, va fi insotita de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu, va fi inclusa intr-un pliant de prezentare.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv brosura de prezentare este de 440 de lei.
Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare este de 150 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Lansarea in circuitul numismatic a monedei din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si a bancnotei aniversare pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Pentru rezervarea pieselor numismatice in vederea achizitionarii puteti utiliza acest
formular.