DOOM 3. Dictionarul limbii romane se imbogateste cu 3.500 de cuvinte, precum: izoleta, all-inclusive sau take away
doom 3dictionarlimba romananeologisme
In luna noiembrie a anului curent, Academia Romana va lansa 1 noua editie a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane. DOOM 3 marcheaza imbogatirea limbii romane cu 3.500 de cuvinte noi.
"DOOM 3 este mai bogat decat DOOM 2. In primul rand, are o introducere mult mai extinsa, in care sunt explicate nu numai principiile dictionarului, ci si concepte de baza pentru ortografie, ortoepie, morfologie, relatia morfologie-fonetica etc. Pe urma, este inventarul de cuvinte nou introduse (marcate cu +), in jur de 3.500. La acestea, se adauga modificarile (marcate cu !), in jur de 3.000. Aceste modificari sunt de diferite feluri: fie numai completari (de exemplu, se dau mai multe forme din flexiunea verbului), fie modificari reale de norma (de accentuare, de flexiune, de silabatie etc.)", a declarat Adina Dragomirescu, directorul Institutul de Lingvistica al Academiei Romane, pentru
Ziarul Lumina.
Cele mai multe cuvinte noi, neologisme, sunt adoptate in limba romana din engleza. Printre acestea, vom regasi in paginile DOOM 3: all-inclusive, take away, breaking news si
fake news.
Limba engleza reprezinta izvorul principal de imbogatire a limbii noastre, fiind o limba de circulatie internationala, ai carei termeni sunt tot mai des folositi in vorbirea noastra curenta, in special in anumite domenii de activitate, cum ar fi presa sau publicitatea.
Pandemia influenteaza dezvoltarea limbii romane
Si pandemia actuala isi va pune amprenta asupra influentelor pe care le sufera limba romana, prin urmare, DOOM 3 va contine termeni nou folositi in vorbire, cum ar fi: coronavirus, betacoronavirus, coronasceptic si izoleta.
Acestea nu sunt, insa, singurele modificari aduse de cea mai recenta versiune a Dictionarului rtografic, ortoepic si morfologic al limbii romane. Vor aparea si aproximativ 3.000 de modificari si completari.
"Toate dictionarele trebuie actualizate cat se poate de frecvent. In strainatate, sunt dictionare care se actualizeaza la o luna, la trei luni sau la un an. La noi, lucrurile se misca mai incet, dar periodicitatea actualizarilor va creste odata cu trecerea dictionarelor in forma electronica. Un dictionar normativ nu se actualizeaza la fel de repede ca unul explicativ, dar atunci cand un cuvant intra in limba si se foloseste pe scara larga, ne intrebam imediat cum il scriem, cum il rostim, cum atasam articolul sau desinenta etc. DOOM trebuie sa raspunda la astfel de intrebari", a mai declarat Adina Dragomirescu, directorul Institutul de Lingvistica al Academiei Romane, pentru Ziarul Lumina.
Citeste si: Cat de greu ii este unei familii cu doi copii si venituri medii sa-si cumpere apartament in Bucuresti