Dezinfectia prin cultura
ziua culturii nationaleeminescuion aurel popana blandianaradu paraschivescu
"Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale". Astfel defineste George Calinescu raritatea blagoslovirii acestui neam si acestui colt de lume cu Eminescu.
Pana sa sece apele si sa se vestejeasca steaua - adica poate peste cativa ani lumina, dupa cei de bezna in care orbecaim - taria parfumurilor a fost si pe placul narilor comuniste si pe cel al regimurilor urmatoare, ducand la declararea datei de nastere a poetului drept Zi a Culturii Nationale.
Ca de obicei, politicienii se vor intrece-n campionatul cliseelor, vor da-n sus si-n jos cu "poetul nepereche", cu "luceafarul poeziei", fapt atat de bine anticipat chiar de sarbatoritul zilei:
"Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slavindu-te pe tine... lustruindu-se pe el
Sub a numelui tau umbra..."
Dincolo de ei si peste ei, Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, crede ca, pe 15 ianuarie 2021, se sarbatoreste o zi trista a culturii nationale, din cauza pandemiei si a atentatelor asupra culturii de pe multe meridiane, "aceste acte insemnand distrugerea si profanarea statuilor, trecerea la index a unor opere literare, oprirea rularii unor filme, blamarea unor compozitori, scriitori, artisti plastici, care nu ar fi fost corecti politic, in timpuri revolute, cand nici nu se auzise de acest concept.
Tristetea s-a rasfrant, cum era de asteptat, si asupra culturii romanesti, cu specificul nostru inconfundabil, pe de o parte, din pricina restrictiilor curente, pe de alta, din pricina corectitudinii politice sui generis de-aici, de la Dunare si de la Carpati, unde este profanat poetul national, unde cuvantul cultura starneste, in mintile unora, dispret si unde natiunea este repudiata ca fiind un factor al raului. Eminescu, natiunea si cultura - ca valori identitare - ne-au construit destinul de fiinta colectiva", a declarat Pop, citat de Agerpres.
Poeta Ana Blandiana si-ar dori ca Ziua Culturii Nationale sa fie traita la fel ca in anii '80, cand “cultul lui Eminescu ramasese unul dintre putinele mijloace de aparare sufleteasca, 15 ianuarie devenind Craciunul poeziei romanesti”.
"Ar fi destul ca televiziunea publica sa-si dezinfecteze programele transmitand poezii nu doar o data pe an (...)", a spus poeta.
Scriitorul Radu Paraschivescu nu contesta dreptul fiecaruia de a sarbatori aceasta zi, dar se intreaba: "Putem sarbatori Ziua Culturii Nationale, cand analfabetismul functional a atins 44% din populatia Romaniei? Cand, la muzee, se strang oameni o data pe an, cand se anunta intrare libera? Cand bugetul pentru cultura al tuturor guvernelor a oscilat si oscileaza intre revoltator si jalnic?
Cand am avut ministri care nu descoperisera tainele acuzativului cu prepozitie? Cand valoarea pietei de carte din Romania e de trei ori mai mica decat a celei din Ungaria, care e de doua mai mica decat tara noastra? Cand atatia si atatia oameni declara - unii, falos - ca nu citesc nici macar o carte pe an?"
Desi teatrele, muzeele, cinematografele sunt inchise, vremea e buna pentru distantarea de prezentul negru si apropierea de lectura, film, muzica, arte plastice, pentru a face suportabila realitatea contaminata.
Foto: pexels.com