Democratia moderna, terorismul si genocidul sunt cei trei copii ai Revolutiei franceze de la 1789
terorismgenocidrevolutieghilotina
In vreme ce pe scena principala a Revolutiei franceze sloganul "Liberte, Egalite, Fraternite" era la mare cinste, in culisele acesteia se pregateau pentru intrarea in istoria moderna alte doua cuvinte: "terorism" si "genocid".
Revolutia franceza a durat zece ani, intre 14 iulie 1789 si 9 noiembrie 1799.
Istoria a retinut ca data de inceput a Revolutiei ziua de 14 iulie 1789, atunci cand masele populare din Paris s-au bulucit sa-i elibereze pe deţinuţii din fortareaţa Bastilia, simbol al vechiului regim. La acea vreme, in Bastilia erau doar sapte detinuti, iar fortareata aproape ca nu era aparata, drept pentru care a cazut repede in mainile revolutionarilor.
Fortareata a fost sfaramata si facuta una cu pamantul, iar un antreprenor inspirat a adunat bucatile de piatra si le-a vandut apoi drept suvenir de la Revolutie.
La scurta vreme a fost adoptata o "Declaraţie a drepturilor omului si ale cetaţeanului", un fel de document intemeietor al democratiei moderne.
Pentru a o rupe definitiv cu trecutul, la 21 ianuarie 1793, Ludovic al XVI-lea, regele Franţei, a fost decapitat, la Paris, in ceea ce astazi se numeste Place de la Concorde, locul de unde turistii pornesc, prin Jardin des Tuileries, catre Luvru.
In anii urmatori, masinaria aducatoare de moarte a funcţionat la capacitate maxima.
Merita, cred, sa zabovim putin asupra celui mai modern, in epoca, instrument de taiat capete: ghilotina.
Dispozitivul a fost inventat la putin timp dupa izbucnirea revolutiei franceze de catre doctorul Joseph Ignace Guillotin, care a facut astfel dovada unui vizionarism macabru.
Dupa ce calaul Parisului, Charles Henri Sanson, a studiat cu profesionalism dispozitivul, masinaria a fost omologata si aprobata pentru executii incepand cu anul 1792 si a fost botezata dupa numele inventatorului sau.
Ironic, primul prototip al ghilotinei a fost incredintat spre executie unui cunoscut constructor de piane, Tobias Schmidt.
Prima executie prin ghilotinare a avut loc in piata publica, la 25 aprilie 1792, iar prima victima fost Nicolas Jacques Pelletier, un infractor de drept comun.
Ghilotina a functionat ca instrument de executie timp de aproape doua secole, ultima ei prestatie avand loc la Marsilia, in ziua de 10 septembrie 1977, cand calaul l-a descapatanat pe criminalul Hamida Djandoubi, de origine tunisiana.
Peste patru ani, in 1981, in Franta pedeapsa cu moartea avea sa fie abolita.
Daca ne intorcem la vremea Revolutiei franceze merita sa remarcam si faptul ca ghilotina i-a luat capul si lui Robespierre (la 28 iulie 1794), unul dintre simbolurile Revoluţiei franceze si unul dintre cei mai harnici semnatari de sentinţe de condamnare la moarte prin ghilotinare de pana atunci.
Terorism:
Cuvantul "terorism" este tot o inventie a Revolutiei franceze, prima sa consemnare datand de la 1794, din perioada numita "a Terorii", cea mai violenta perioada prin care a trecut Revolutia. Primul care a folosit cuvantul a fost Jean-Paul Marat, unul dintre cei mai radicali sustinatori ai Revolutiei franceze.
Marat a fost asasinat in cada de baie, prin injunghiere, de catre Charlotte Corday si a devenit un martir al Revolutiei.
Genocid:
In anul 1793, in vestul Franţei, in regiunea Vendee, Armata revoluţionara franceza a comis ceea ce se pare ca a fost primul genocid al epocii moderne. Fiindca locuitorii din Vendee, iniţial fideli Revoluţiei, s-au opus apoi unora dintre masurile impuse de noua putere, s-a decis exterminarea lor si pustiirea intregii zone.
Au fost ucisi intre 150.000 si 250.000 de oameni: barbaţi, femei, batrani, copii, prin toate metodele imaginabile, unele dintre ele de o cruzime patologica.
In urma masacrului, unul dintre generalii Armatei revolutionare raporta la Paris: "Conform ordinelor primate, le-am zdrobit copiii sub potcoavele cailor, le-am masacrat femeile, pentru a nu mai da nastere altor talhari. Nu mai exista niciun prizonier. I-am exterminat pe toti."
Acum, la mai bine de 200 de ani de la izbucnirea Revolutiei franceze, se poate spune ca aceasta a "pus pe piata" un ideal - "Liberte, Egalite, Fraternite", dar a dezlantuit si doi monstri care inca mai bantuie prin istorie.
Foto: executia lui Robespierre, gravura de epoca (autor necunoscut)