De la agonie la extaz. Cum si-a construit Bill Gates imperiul, plecand de la un ... faliment
bill gatessuccesafaceriinternetbusinessforbesfilantropoie
Bill Gates, astazi unul dintre cei mai bogati oameni din lume, nu a cunoscut succesul la debutul in afaceri. Din contra, prima sa companie a fost un fiasco total si a intrat in faliment imediat dupa infiintare. Perseverenta, intuitia si experienta esuata au fost folosite de Gates constructiv, lucru ce l-a propulsat in fruntea clasamentului miliardarilor lumii.
Povestea omului Bill Gates, care avea sa fie unul dintre cele mai bogate si controversate personaje din zilele noastre, isi are radacinile in Seattle, acolo unde a copilarit Gates. Provenind dintr-o familie a clasei de mijloc, cu un tata avocat, Gates a fost captivat de mic de lectura, desi este descris intr-un profil al Wall Street Journal ca fiind "un copil dificil". Dar nici nu ne putem astepta la altceva de la un mic geniu.
La varsta de 13 ani, Gates a mers la Lakeside School in Seattle, unde a descoperit calculatoarele. "Lakeside a fost unul din cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat vreodata", marturisea Gates intr-un interviu. Gates, alaturi de prietenul sau, Paul Allen, nu ezitau sa le exploreze.
Dupa Lakeside, Bill Gates a mers la Harvard, unde l-a intalnit pe Steve Ballmer. A stat la Harvard doar doi ani, dupa care a renuntat la studii, pentru a infiinta Microsoft, alaturi de Paul Allen. Bill Gates este astazi luat exemplu de sute de mii de tineri din intreaga lume care renunta la studii, urmandu-si visul.
Dincolo de discutiile conceptuale dintre binele si raul acestei decizii, e clar ca Bill Gates a luat o decizie inspirata, insa cati dintre tinerii care abandoneaza astazi invatamantul ajung in Top Forbes? Ar fi o tema buna de gandire.
Revenind la povestea noastra, urmeaza momentul in care Steve Ballmer si Gates pun bazele Microsoft. Ei au construit o versiune a limbajului de programare BASIC pentru MITS Altair, primul calculator personal. Compania a fost mutata din Albuquerque la Washington in 1979.
Allen a parasit Microsoft in 1982, dupa ce a fost diagnosticat cu boala Hodgkin. Desi a urmat cu succes un tratament, nu s-a intors niciodata full-time in compania pe care a infiintat-o.
In anul 1980, Gates l-a adus pe Steve Ballmer de la Procter & Gamble, oferindu-i un numar generos de actiuni. Ballmer a devenit primul manager profesionist al companiei Microsoft.
In acelasi an, IBM a angajat Microsoft sa creeze un sistem de operare pentru computere. Microsoft a cumparat sistemul de operare Q-DOS de la o companie tehnologica din Seattle, apoi a vandut-o, cu licenta, catre IBM. Denumit apoi MS-DOS, a ajuns dominant pe piata sistemelor de operare pentru calculatoare.
In anul 1983, Microsoft a dezvaluit planurile pentru Windows, care era o interfata grafica pentru utilizator si semana cu cea a Apple, oferita pentru Macintosh. Jobs s-a suparat si i-ar fi reprosat lui Gates ca "am avut incredere in tine si furi de la noi!". Gates ar fi replicat ca Apple a furat de la Xerox, astfel incat este e ok ca Microsoft sa fure de la Apple.
Doi ani mai tarziu, Microsoft a lansat Windows, care avea, la acea vreme, vanzari anuale de 140 milioane dolari, iar in anul 1986, Microsoft a fost listata la bursa. Intre 1986 si 1996, actiunile Microsoft au crescut rapid. New York Times estimeaza ca Microsoft a determinat ca 10.000 de oameni sa devina milionari in dolari.
In 1990, Microsoft a prezentat Office si Windows 3.0, ambele dominand industria programelor pentru calculatoare. In anul 1994, Gates s-a casatorit cu angajata Microsoft, Melinda French. Ei au astazi trei copii, iar Melinda a fost cofondatoarea fundatiei Bill and Melinda Gates, prin care doneaza o mare parte din averea familiei.
Era internetului si intuitia de geniu
In 1995, Gates a intuit perspectivele revolutionare care se apropie, odata cu internetul.
"Internetul este cea mai importanta inventie de la IBM PC, care a fost lansat in 1981", spunea atunci. Gates a avut dreptate, pentru ca Internetul a pus punct dominatiei Microsoft in industria tehnologica.
Microsoft a prezentat Windows 95 in 1995, iar compania a crescut si mai mult.
In 1997, Microsoft a investit 150 milioane dolari in Apple. Gates a facut anuntul investitiei de pe un ecran urias, amplasat la Macworld, si a fost huiduit. Un an mai tarziu, Bill Gates a fost adus in fata instantei, fiind acuzat ca face abuz de influenta si pune monopol pe piata de software. Acuzatia a compromis evolutia companiei pe termen lung, iar Gates a avut reputatia de "oportunist agresiv".
In zilele noastre, Microsoft este o companie de succes, care ne-a schimbat vietile tuturor, fiind cea mai mare producatoare de software din lume, cu peste 90.000 de angajati in mai mult de 100 de tari.
Gates a renuntat la functia de CEO in cadrul Microsoft
In anul 2000, Gates a renuntat la functia de CEO in cadrul Microsoft, devenind CSA (Chief Software Architect) si l-a desemnat pe Ballmer in functia de CEO. In 2002, s-a alaturat Augusta National, cel mai exclusivist club de golf. Isi dorea de cativa ani acest lucru si astfel si-a indeplinit visul.
In anul 2004, Gates s-a alaturat board-ului Berkshire Hathaway, o companie de investitii condusa de prietenul sau, Warren Buffet, iar in 2008 plecat definitiv de la Microsoft, devenind presedinte non-executiv. Totusi, Gates inca este implicat in luarea deciziilor la Microsoft.
Tot in anii 2000, Fundatia Bill si Melinda Gates si-a dedicat o mare parte din timp in scopuri caritabile.
Bill Gates se ocupa acum cu filantropia
Bill Gates desfasoara acum activitati filantropice prin fundatia care ii poarta numele.
Fundatia “Bill & Melinda Gates” este una dintre cele mai mari organizatii caritabile din lume, cunoscuta in special pentru eforturile depuse in sensul asigurarii bunastarii si unor conditii medicale decente pentru locuitorii Africii. De altfel, cuplul Gates si solistul vocal al U2, Bono, au fost desemnati “Personalitatile anului”, in anul 2005, de catre revista “Time” datorita eforturilor depuse in Africa.
Fundatia Gates combate mai ales mortalitatea infantila, boli ca poliomielita, lupta pentru reducerea cazurilor de malarie, incearca cultivarea unei banane mai bune, inovarea unei toalete mai eco, sustine eradicarea HIV etc. Gates a devenit tot mai iubit. Acum, zilele in care Gates era vazut drept un oportunist agresiv apartin trecutului, el fiind vazaut ca "o forta a binelui".
In urma donatiilor realizate de Bill Gates, valoarea activelor fundatiei a fost in 2005 de 29,2 miliarde USD. Pe 25 iunie 2006, Warren Buffett s-a alaturat proiectelor de caritate ale lui Gates, donand 30,1 miliarde USD. Astfel, valoarea activelor fundatiei atinge 60 miliarde USD.
Fundatia „Bill & Melinda Gates” intentioneaza a introdus Romania intr-un program de informatizare a bibliotecilor publice din intreaga lume. Proiecte similare au fost initiate in Chile, Mexic, Letonia si Lituania.
Oameni din interiorul companiei au declarat despre Gates ca, in ultimii ani, a devenit mult mai pasionat de filantropie decat de carmuirea celei mai mari companii de software din lume. De altfel, Bill Gates a anuntat deja ca va renunta la rolurile indeplinite in cadrul Microsoft in luna iulie a anului 2008 pentru a se ocupa de fundatie.
Fondatorul Microsoft si-a donat in urma cu zece ani o parte din avere pentru ca romanii sa aiba acces la Internet
Desfasurat in parteneriat cu Fundatia Bill & Melinda Gates, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, Ministerul Culturii, autoritatile locale, programul Biblionet a dotat cu calculatoare cu acces gratuit la internet 2.252 de biblioteci publice, 80% din mediul rural. Numarul calculatoarelor donate a variat intre 4 si 6, in functie de numarul de locuitori din fiecare localitate.
"In cadrul programului, am initiat peste 3.000 de bibliotecari in folosirea calculatoarelor. Cand a inceput proiectul Biblionet existau bibliotecari care nu vazusera calculatoare vreodata.
Toata arhitectura programului a cautat sa pregateasca diversi actori, astfel incat proiectul Biblionet sa mearga mai departe si dupa dotarea efectiva a bibliotecilor cu computere“, a explicat Camelia Crisan, Managerul Departamentului de Training al Biblionet. In Programul "Biblionet“, Fundatia Gates a investit 26,9 milioane de euro.
"Procentul persoanelor care au intrat in biblioteci a crescut cu 35% in unele localitati. Inainte, doar unul din zece copii ajungeau in biblioteca“, explica pentru Newsweek Romania Camelia Crisan.
Iata o poveste de succes, care a pornit sub auspicii cat se poate de negative. Daca este vorba despre noroc, destin, munca sau perseverenta, nimeni nu ne va putea spune niciodata, cert e ca, probabil, e nevoie de cate putin din fiecare, in special de a avea un vis ... la care sa nu renunti niciodata.