De ce se tem femeile
femeiteamarelatiicopiifrica
Cu totii ne temem de cate ceva, ceea ce este normal. Frica este o emotie umana primara si extrem de puternica ce ne protejeaza in fata pericolului. Dar, in vreme ce stramosii nostri se temeau sa nu fie mancati de animale, de exemplu, oamenii din ziua de azi au angoase care reflecta mai mult viata lor interioara decat cea exterioara.
Iata care sunt cele mai des intalnite frici ale femeilor, dar si sugestii prin care acestea pot fi depasite:
Teama de a nu fi placuta
Aceasta frica este rezultatul modului in care socializam in copilarie. Fetitele au jocuri care se bazeaza pe cooperare si conexiune, nu pe competitie. Ele se joaca de-a casa, in vreme ce baietii se joaca de-a razboiul. Nu exista castigator la degustatul ceaiului, dar nici printesa in transee. Prin urmare, fetele capata o dorinta mai puternica de a fi placute, decat de a castiga.
Trebuie sa intelegem ca cel mai important lucru este sa ne placem pe noi isene, si nu sa ne placa altii. De fapt, daca ne placem, nici nu mai conteaza daca mai intra cineva in clubul asta sau nu. In plus, nu putem sa-i multumim pe toti. Chiar Nelson Mandela si maica Teresa au intampinat critici. Asa e viata: intotdeauna exista cineva care bombane cand vine vorba de noi.
Intrebarea e "Cum incepem sa ne placem pe noi insene?". Iata si o sugestie: gasiti o persoana pe care o admirati sincer. Poate sa fie vorba de un prieten, o ruda sau chiar o vedeta. Analizati care-i sunt punctele tari. Ne place de cineva pentru ca este o proiectie a noastra. Astfel, sunt sanse ca punctele tari identificate sa fie si ale noastre sau sa fie exact ceea ce e ascuns in noi si trebuie adus la suprafata.
Teama de a sacrifica familia in favoarea carierei
Multe femei se intreaba constant: "Exista un conflict intre cariera si proprii copii?" Tensiunea da nastere la sentimente de vinovatie si de ingrijorare. Succesul la birou afecteaza cresterea armonioasa a copiilor? Ma implic prea putin in viata familiei?
Cheia depasirii acestei frici este sa ne oprim din a face mai multe lucruri in acelasi timp si sa ne concentram asupra prezentului. Cu alte cuvinte, cand suntem cu copiii, nu ne gandim la rapoarte, masina de spalat sau carnea pusa la dezghetat.
Interactiunea cu cei mici trebuie sa fie profunda. Uitati-va in ochii lor, nu-i certati. Daca se lovesc, spuneti-le ca acolo va creste un elefant si vor uita de durere. Inchideti mobilul, calculatorul sau televizorul, pentru a va concentra mai bine pe casuta din piese lego. Cititi-le copiilor, faceti ca mersul din dormitor la bucatarie sa fie o mare aventura, pentru ca oricand poate aparea, nu-i asa, un leu de dupa usa. Spuneti-le ca-i iubiti.
Daca mergeti in delegatii, opriti-va in timpul zilei un pic, pentru a vorbi cu ei. Nu trebuie pierduta legatura mama-copil, incercati sa eliminati teama acestora de separare.
Teama ca relatia se va incheia
Toate femeile se intreaba daca relatia lor va dura sau nu. Femeile tanjesc dupa angajamente serioase, caci acestea atrag implinirea sufleteasca. Femeile isi doresc legaturi profunde si viseaza la pentru totdeauna. Asa ca femeile se tot intreaba daca partenerul e satisfacut sau nu, daca ele ofera suficient etc.
Teama de terminarea relatiei este teama de abandon, de a nu fi suficient de buna, de a fi inselata. Printre regulile nescrise ale societatii e si aceea ca o femeie singura este una nesigura..
Pentru a depasi aceasta teama, trebuie sa avem incredere in noi insine. Facem astfel legatura cu prima teama, aceea de a nu fi placute. Ceea ce sunt si ce ofer sunt lucururi de prima mana: gandim asa si relatia se va imbunatati. La fel de important este sa nu ne mai intrebam ce ne va aduce viitorul. Presiunea e prea mare. Doar prezentul conteaza. Relatiile sunt oricum niste calatorii. Cand se termina, odihneasca-se in pace! Pretuiti amintirile bune, ceea ce ati invatat si folositi-le data viitoare.
Alungati frica pentru totdeauna
Intotdeauna mai avem cate ceva de invatat. Si toate aceste angoase ale noastre contin germenii unor lectii de viata care, odata asumate, vor domoli frica si stresul cotidian. Cand parcurgem etapele de cunoastere a ceea ce ne doboara, devenim mai bune: femei puternice, netematoare, capabile sa actioneze dupa placul inimii.