Cea mai inalta cladire din lume a fost deja proiectata. Va avea 10 km
cea mai inalta cladire din lumeconstructii
Ati vazut vreodata silueta mica si alba a unui avion de pasageri aflat in zbor profilata pe cerul albastru, intr-o zi senina? Cu siguranta. Acum imaginati-va o cladire care ajunge pana la inaltimea aceea, adica pana la 10 km. Ei bine, o asemenea cladire chiar a fost proiectata. Este vorba despre Tokyo Tower of Babel, un ultra zgarie-nori a carui constructie ar dura intre 100 si 150 de ani si care, odata finalizat, ar putea adaposti 30 de milioane de oameni.
Cateva date tehnice despre Tokyo Tower of Babel:
are o forma apropiata de cea a unui con (vezi foto), o inaltime de 10.000 m si o amprenta la sol de cca 110 kmp, structura sa de rezistenta este din grinzi de otel in greutate de 10 miliarde de tone si numara 1.969 de etaje, grupate pe zone cu diverse destinatii: generatoare de energie, parcari, apartamente, magazine, birouri, gradinite, scoli, cafenele, parcuri, spitale, cinematografe, spatii administrative, servicii de urgenta etc.
Practic un oras complet, independent si perfect functional amplasat intr-o cladire.
Dar o cladire care vine cu provocari ce nu apar in cazul unei cladiri obisnuite, gen restrictii de trafic aerian in jur, protectie anti-seismica sporita, rezistenta la fenomene meteo extreme sau un super-sistem de climatizare, dat fiind ca la etajele superioare temperatura exterioara ajunge la minus 55 de grade C.
Proiectul acesta, cum spuneam, chiar exista, el a fost pus la punct in detaliu in 1992 de arhitectul japonez Toshio Ojima, iar materializarea sa a fost luata serios in calcul. Doar ca obstacolul cel mare s-a dovedit, asa cum era si de asteptat, finantarea.
Costul acestei constructii monumentale a fost estimat la 25 de trilioane $, o suma care, evident, nu ar fi putut veni decat din fonduri publice, pentru ca niciun investitor privat nu ar fi bagat bani intr-un proiect care sa ii aduca profit de-abia peste 150 de ani (cine sa se mai bucure de respectivul profit?).
Japonezii au abandonat asadar proiectul, dar ideea unei asemenea constructii a ramas valabila si poate fi avuta in vedere de orice stat dezvoltat, pentru ca avantajele ei sunt extrem de atractive: vorbim aici, in primul rand, despre
o economie de teren – sa poti sa asiguri traiul confortabil pentru 30 de milioane de oameni pe un spatiu (la sol) de doar 110 kmp, cat un cerc cu diametrul de 12 km, este aproape incredibil.
Desigur, oamenii nu ar trai doar in interiorul acestei cladiri, dar este evident ca prin gruparea lor pe o arie atat de restransa s-ar castiga o multime de teren care ar deveni disponibil pentru agricultura sau pentru instalarea de panouri solare, de exemplu (s-ar satisface astfel doua necesitati de baza, hrana si energia).
Apoi,
utilitatile ar fi mult mai ieftine (apa, caldura, electricitate, salubritate etc.), pentru ca toate retelele si traseele de aprovizionare necesare ar fi mult mai scurte si mai usor de supravegheat si gestionat.
Relatiile sociale s-ar imbunatati si ele, ar scadea infractionalitatea, orice problema, de orice natura, ar putea fi rezolvata mult mai rapid.
Sunt avantaje clare, care pot face uitate ingrijorarile despre suprapopularea planetei si despre insuficienta resurselor. Nu intamplator in mai toate filmele SF, mai putin in cele post-apocaliptice, orasele viitorului sunt infatisate ca fiind in fapt niste structuri unitare de dimensiuni colosale, care ofera locuitorilor absolut toate facilitatile necesare.
Ca urmare, s-ar putea ca, odata cu proiectul Tokyo Tower of Babel, omenirea sa fi facut un prim pas concret spre aparitia unor astfel de orase.
Dar mai e pana atunci. Deocamdata privim spre Jeddah Tower din Arabia Saudita, urmatoarea cea mai inalta cladire din lume si prima care va depasi pragul de 1 km inaltime. Cand va fi finalizata, ea va avea 1008 m, cu aproape 180 m mai mult decat detinatoarea actuala a recordului, Burj Khalifa din Dubai.