Ce sarbatorim in Anul Centenarului?
anul centenaruluimarea unireunirea principatelor romanecentenar
In 2018, romanii celebreaza 100 de ani de la comemoram 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desavarsirea statului national roman realizata prin unirea provinciilor romanesti cu Romania.
In anul 1918, Romania avea sa isi reuneasca provinciile, prin trei uniri mici, care constituie evenimentul politic istoric si de o insemnatate majora pentru cultura si istoria neamului romanesc, Marea Unire din 1918.
La inceput a fost unirea Basarabiei cu Romania (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu Romania (28 noiembrie 1918), iar in final unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Tara Mama, Romania (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formeaza impreuna Marea Unire de la 1918.
Astazi, la 100 de ani de la Marea Unire, tara este din nou sfasiata. A mai ramas doar o publere din valorile Guvernului Bratianu de acum un secol, si nici harta tarii nu mai arata la fel de bogata si mareata.
In 28 iunie 1940, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Romania este supusa din nou pierderii Basarabiei, Bucovinei si Tinutului Hertei. Umbra acelei zile, tragice pentru Romania, este inca resimtita de intreaga suflare romaneasca.
Comemorarea Centenarului Romaniei, pe langa o sarbatoare plina de bucurie, trebuie sa fie si un motiv de reflectie, dar mai ales de constientizare ca e de datoria noastra sa refacem ceea ce au pus in opera romanii in ziua de gratie 1 decembrie, a anului 1918.
Ce sarbatorim in Anul Centenarului? Ce motive avem sa fim mandrii ca suntem romani si ca apartinem acestor planuiri? La aceste intrebari, autoritatile au raspuns, oferind fiecarui argument o initiala, care, imbinate pe orizontal, formeaza cuvantul "CENTENAR".
Citeste si:
Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!
Ce sarbatorim la Centenarul Marii Uniri?
Daca ar fi sa rezumam in cateva idei, in 2018, la Centenarul Marii Uniri, toti cei care simt romaneste sarbatoresc:
Credinta romanilor care au facut Unirea ca toata suflarea romaneasca trebuie sa traiasca impreuna, intr-un singur stat, ROMANIA.
Efortul sustinut al romanilor, de-a lungul timpului, de a nu uita ca sunt romani.
Nazuinta romanilor de a infaptui Marea Unire, avuta de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor si a elitelor romanesti care au intreprins toate cele necesare ca Unirea sa devina realitate.
Eroismul si jertfa celor fara de care visul romanilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
Nesupunerea romanilor in fata imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele si neacceptarea unei sorti potrivnice.
Ambitia romanilor de a ramane impreuna dupa 100 de ani de la Marea Unire.