Ce este o lebada neagra?
„Lebada neagra” se refera un eveniment extrem de rar, imposibil de anticipat si care are consecinte dure, chiar catastrofice. Expresia a fost lansata de Nassim Nicholas Taleb, specialist in evaluarea riscurilor, scriitor si fost agent de bursa pe Wall Street, care in 2007 a publicat o carte cu acest nume, cu doar 1 an inainte ca lumea sa se confrunte in mod real cu o lebada neagra: criza economica din 2008.
Cateva exemple de lebede negre din istoria recenta:
1. Explozia de la Cernobil (1986)
2. Caderea comunismului (1989)
3. Atacurile teroriste asupra SUA (2001)
4. Falimentul Lehman Brothers (2008)
5. Criza refugiatilor (2015)
6. Brexit (2020)
7. Pandemia Covid (2020)
8. Razboiul din Ucraina (2022)
Principala caracteristica a acestor evenimente? Faptul ca au luat complet lumea prin surprindere.
Cine se astepta ca un nor radioactiv sa pluteasca deasupra Europei? Cine se astepta la prabusirea, ca un castel de carti de joc, a URSS? Sau la un atac asupra americanilor, nu la vreo ambasada indepartata, ci chiar la ei acasa, la New York si Washington?
Si, in fine, cine se astepta la invadarea Ucrainei de catre Rusia? Sa ne amintim, chiar si in preziua invaziei, expertii si analistii militari spuneau pe toate posturile de televiziune ca Putin merge la cacealma si ca nu are cum sa atace o tara legata atat de strans de Rusia, prin limba, popor, istorie.
Desigur, unii se asteptau la toate evenimentele de mai sus si spun ca ele erau previzibile Doar ca, in mod bizar, spun acest lucru dupa ce evenimentele in cauza s-au produs, „descoperind” brusc ca existau o multime de semne care aratau clar cum vor evolua lucrurile. Aceste „previziuni ulterioare” fac parte de altfel din tiparul unei lebede negre.
Care va fi urmatoarea lebada neagra? Un atac din partea extraterestrilor? Destramarea Uniunii Europene? Un virus informatic care va bloca Internetul?
Nu stim. Si tocmai din acest motiv e lebada neagra, pentru ca nu stim. Chiar nu are rost sa incercam sa ghicim cu ce ne vom confrunta. E suficient sa privim la istoria omenirii sau chiar la propriile noastre vieti si vom remarca imediat cat de plin de neprevazut e totul.
Sursa foto: www.pexels.com