Cazul Ion Antonescu (II). Relatarea unui martor ocular din ziua executiei
Intre 6 si 17 mai 1946 s-a desfasurat, la Bucuresti, pe repede-inainte, procesul maresalului Antonescu, judecat de un asa-zis Tribunal al poporului. Sedintele de judecata s-au tinut, cu pauze, de dimineata pana tarziu in noapte.
La 1 iunie 1946, la fortul Jilava, au fost duse la indeplinire sentintele de condamnare la moarte ale lui Ion Antonescu, Mihai Antonescu (viceprim-ministru sub Ion Antonescu), Gheorghe Alexianu (fost guvernator al Transnistriei) si Constantin Z. Vasiliu (fostul comandant al Jandarmeriei).
Desi procesul "lotului Antonescu" a durat mai putin decat ar fi cerut-o importanta acestuia, de pe urma sa au ramas, pastrate in arhive, stenogramele originale ale dezbaterilor, care inca mai asteapta sa fie studiate, rand cu rand, de istorici.
Teancul de dosare cu stenogramele procesului are atasat, in final, un document ciudat, care nu pare a fi starnit interesul cercetatorilor si asupra caruia ne vom opri in cele ce urmeaza.
Documentul dactilografiat poarta titlul (scris de mana, adaugat ulterior) "Memorii" si a fost redactat, conform parafei de pe prima pagina (coltul din dreapta-sus), de un oarecare E M Safir, avocat.
Despre acest avocat nu am putut afla absolut nimic dar, dincolo de faptele relatate (si care sunt o importanta marturie despre cele ce s-au petrecut la 1 iunie 1946 la Fortul Jilava) razbate, din comentariile autorului, tonul unui comunist fanatic.
Reproducem, in continuare, pastrand ortografia si punctuatia originale, cateva fragmente din aceste "Memorii".
"1 Iunie 1946, orele 18. Zi istorica in viata obidita a poporului muncitor din Romania, piatra de hotar in evolutia politica a tarii noastre. Aceasta zi va fi si creatoarea unei noui cotituri in orientarea morala, sociala si politica a largelor masse taranesti.
Marii criminali de rasboi, marii vinovati de intreg dezastrul de astazi a Romaniei, marile unelte ale mosierimii ticaloase si barbare, isi vor ispasi vina.
De dimineata de tot mʹam dus la primul procuror al Parchetului Ilfov Jean Nicolau, un magistrat plin de vioiciune si energie, spre a-i cere autorizatii cu care sa pot aduce pe colaboratorii mei la filmarea executiei (…) a marilor monstri: Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Gheorghe Alexeanu, Constantin Z. Vasiliu ."
"Am ajuns ziua mare a dreptatii…"
"Astazi este pentru mine o zi mare. Am ajuns ziua mare a dreptatii, ziua care va aduce izbavire poporului roman, pentru care am luptat inca de pe bancile liceului. Sunt plin de satisfactie pura (…)"
" (…) ma indrept grabit spre Oficiul National Cinematografic, unde pun la punct operatiunea inregistrarei pe pelicula, a partii ultime din filmul desbaterilor procesului si epilogul cel mai realist al dictaturei monstruoase care a bantuit timp de patru ani (…) Vom inregistra pentru posteritate, clipele traite de reprezentantii poporului romanesc cari aduc la indeplinire severa pedeapsa a marilor vinovati (…)
Intocmesc o lista de persoanele pentru cari urmeaza sa obtin autorizatie de intrare la inchisoarea Jilava. Discutam preparativele acestei operatiuni si constat inca o data insufletirea si nerabdarea admirabilului Gologan (operatorul care avea sa filmeze executia,
nota autorului), care in dragostea sa pentru profesiunea sa aleasa, da toate directivele."
Ultimele indicatii de regie inaintea executiei
"(…) Gologan isi tine aparatul sau «Bell» intrʹo mana si-mi impartaseste nemultumirea ca nu a venit si cel de al doilea operator. Discutam mult asupra felului cum vom filma diferitele scene. Gologan schita chiar un mic scenariu. Ma roaga ca sa intervin la Procuror ca sa se ia masurile adecuate intereselor noastre si a face astfel ca condamnatii sa fie mai aproape unul de altul. Admir la acest destoinic operator desavarsitul interes pe care il depune in dorinta de a realiza aceasta unica lucrare cinematografica, in analele cinematografiei romane (…)"
"(…) In stanga noastra se intinde desisul unei paduri, pe liziera careia, in fata plutonului de gardieni sunt insirati patru stalpi grosi din pomi alesi la intamplare, ingropati de curand (…)
In aceeasi clipa aud pe cineva in spatele meu spunand cu ton de alarma:
- «Vin!»
Intorc capul spre aleea pe care am venit si o mica svacnire a inimii este singura rezonanta la privirea urmatoarei scene:
Intrarea "in scena" a condamnatilor. Gologan filmeaza alaturi de operatorul rus
Pe aleea adumbrita de pomi inalti si regulat insirati, un grup de gardieni publici cu armele lor, - carabine model vechi in maini, incadreaza pe cei patru. In fruntea condamnatilor Ion Antonescu cu palaria in mana face pasi militaresti, iar ceilalti trei cu trupuri garbovite deabia ca se mai pot tine de seful lor (…)"
"Noi am ajuns langa gardienii ce formeaza plotonul si-i privim cum isi incarca carabinele sub supravegherea unui sef de gardieni, tanar si energic. Operatorul Bobrov (executia a fost filmata, pentru rusi, si de un operator sovietic,
n.a.), cu cel mai desavarsit calm, si cu o indemanare demna de inalta distinctiune «Premiul Stalin» a si inceput sa ia vederi de ansamblu.
Gologan, spre a face economie de material inregistreaza numai planul locului de executie, cu stalpii."
"O mica panglicuta tricolora…"
"Ion Antonescu in fruntea coloanei depune ultimele sale sfortari spreʹa se arata calm. Aratand catre primul stalp, intreaba pe gardieni daca sa se opreasca la acest stalp, continuandu-si totusi pasul prin fata celorlalti stalpi. Se opreste in fata ultimului stalp din dreapta noastra si priveste catre soarele care coboara lucind. Isi tine palaria cu ambele maini in fata, si-a imbracat cravata, pe care nu o avea la tribunal, in timpul procesului (…)
Mihai Antonescu in aceiasi tinuta ca si in timpul procesului, are o figura cadaverica si pare mai marunt decat era. Mi-l amintesc cand mʹa examinat la «Dreptul International» in sala bibliotecii din vechea facultate de drept (…)" (singurul lucru pe care il stim despre autorul acestei relatari este ca a fost student la Drept si l-a avut profesor pe unul dintre cei la a caror executie a asistat,
n.a.)
"In urma lui, cel de al doilea profesor universitar de drept international Gheorghe Alexeanu, faimosul organizator si «civilizator» al teritoriului sovietic dintre Nistru si Bug (…) E cel mai inalt dintre toti cei patru din fata noastra, e imbracat cu aceiasi haina si fara cravata, asa precum era in tot timpul procesului. In jurul gatului ii atarna carnea slabita care altadata umplea grosul sau gatlej (…)
Ca si stapanul sau (Ion Antonescu,
n.a.), sunt singurii cari si-au pus la butoniera o mica panglicuta tricolora.
Acest profesor de drept care imi trimitea pe timpuri o revista de jurisprudenta, va cunoaste deabia acum ceea ce se cheama raspundere fata de colectivitate, fata de umanitate.
Sta cu ochii in pamant si nu schiteaza nici un gest, nici o miscare, spre deoasebire de vecinul sau din dreapta, Generalul de Corp de Armata Constantin Z. Vasiliu, cunoscut lumei noastre sunt alintatul diminutiv «Piky» (…) renumitul «Piky» nu e decat un batran de vreo 65 de ani, cu o fata prelunga plina de ciupituri de varsat, cu un nas exagerat de lung, arborand un zambet viclean (…) Acest batran pervers si viclean a avut grija sa-si puna pe dupa gat fularul sau de stofa gris spre a evita ca nu cumva sa nu fie cu ce sa i se lege ochii (…)
Am impresia ca assist la o deosebita si interesanta experienta stiintifica a carui obiect sunt cei patru din fata noastra."
O ultima intrebare procedurala
"Grefierul Ion Colac si procurorul se apropie de osanditul din fata primului stalp, fostul comandant al ostilor germane-romane, fostul auto-maresal. El ramane in analele militariei drept un caz de humor si ridicol prin auto-avansarea ce caracterizeaza singura pe acest ofiter.
Grefierul ii citeste cu glas tare dispozitivul sentintei de osandire a Tribunalului Poporului, iar apoi procurorul se adreseaza osanditului cu urmatoarea intrebare procedurala: «Aveti ceva de spus?», la care Ion Antonescu raspunde scurt: «Nu.»
Operatorul Gologan sʹa apropiat de osanditi si inregistreaza cu multa atentiune si interes toate aceste scene."
Va urma