Care mai este situatia Cuminteniei Pamantului
cumintenia pamantuluicumpararea cumintenia pamantului
Ca urmare a unor solicitari ale mijloacelor de informare, Biroul de presa al Guvernului Romaniei a facut mai multe precizari.
In sedinta Guvernului din 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.10/2016 privind asigurarea resurselor financiare pentru cumpararea "Cuminteniei Pamantului", bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaur.
In prezent, acest proiect de lege a fost adoptat tacit de Senat si se afla in dezbaterea Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa (care a dat deja un raport preliminar) si a Comisiei pentru buget, finante si banci ale Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, pentru elaborarea raportului comun. Dupa acest raport, procedural, singura etapa ramasa este votul in plen.
Curtea Constitutionala a decis, in mai multe randuri, ca, in momentul in care un proiect de lege este in proces de legiferare la camera decizionala, Guvernul nu poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea proiectului din Parlament.
In contextul in care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 este intr-o etapa atat de avansata in camera decizionala si tinand seama de jurisprudenta relevanta a Curtii Constitutionale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 sa fie elaborata de Ministerul Culturii, aprobata ulterior de Guvern si inaintata Camerei Deputatilor, pe 18 noiembrie 2016.
Totodata, a fost adresata Camerei Deputatilor solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avandu-se in vedere termenul agreat de catre proprietari dar si amendamentul din Comisia pentru cultura, in sensul achizitionarii operei.
Potrivit Guvernului, in contextul finalizarii campaniei de subscriptie publica, ce a mobilizat peste 100.000 de donatori si a atras peste 1 milion de euro din donatii, o suma insuficienta pentru acoperirea diferentei de pret, s-au purtat discutii cu proprietarii operei in vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpararii operei clasata in categoria tezaur.
Acordul proprietarilor stabileste un nou termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru data de 20 decembrie 2016.
Amendamentele propuse de Ministerul Culturii, adoptate de Guvern si trimise catre Parlament vizeaza, in principal, urmatoarele: reglementarea optiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, in mod expres, in scris catre Ministerul Culturii, in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei de urgenta, precum si a situatiei in care nu vor putea fi identificati toti donatorii sau in care acestia nu isi vor exercita optiunea privind restituirea sumelor donate; constituirea Fondului Brancusi, care va fi gestionat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), in vederea achizitionarii de opere de arta contemporana si bunuri culturale apartinand patrimoniului cultural national mobil.
Amendamanetele mai vizeaza stabilirea surselor de venituri pentru Fondul Brancusi, a destinatiei acestora, a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc sa sprijine demersul AFCN; Stabilirea mecanismelor prin care AFCN poate incheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, in numele, pe seama AFCN si in scopul colectarii de sume pentru Fondul Brancusi.