BNR va continua demersurile pentru recuperarea Tezaurului Romaniei de la Moscova
recuperare tezaurtezaur bnrmugur isarescu
Cu prilejul simpozionului de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu", guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca BNR si guvernele Romaniei nu au renuntat niciodata la recuperarea Tezaurului de la Moscova.
Guvernatorul a facut un istoric al transferului Tezaurului Romaniei in Rusia Tarista, aliata a Romaniei, in Primul razboi mondial, incepand din decembrie 1916, cand o mare parte a Romaniei, inclusiv Bucurestiul, a fost ocupata de trupele Puterilor Centrale, relateaza News.ro.
Potrivit lui Isaresci, in decembrie 1916, au plecat la Moscova 1.738 de casete cu aur ale BNR, in valoare de 314.580.456, 84 de lei, adica 91,32 tone, incarcate in 17 vagoane de tren.
"In iulie 1917, a plecat al doilea transport. In trei vagoane de tren, au fost incarcate 188 de casete ale BNR, care cuprindeau: aur, in valoare de 574.523,57 de lei, adica 0,16 tone, si titluri, efecte, valori, depozite, parte din arhive si carti, actele sale. Astfel, in total, in primul si in cel de-al doilea transport, s-au aflat 91,48 tone aur", a explicat guvernatorul.
La scurt timp de la al doilea transport, in octombrie 2017, bolsevicii au preluat puterea in Rusia si au confiscat tezaurul Romaniei, declarandu-l intangibil. Cu toate acestea, bolsevicii si-au asumat raspunderea "de a pastra acest tezaur pentru a-l preda in mainile poporului roman".
Sovieticii au restituit, in 1935 si 1956, parti din tezaur, cu o valoare redusa comparativ cu valoarea totala.
In iunie 1935, Rusia a trimis in Romania 212 de lazi, in care se aflau bilete de banca, "cerneluri tipografice, hartie pentru tiparirea bancnotelor, un aparat de numerotat, clei, hartii de valoare, inclusiv dintre cele depozitate de particulari la BNR, dar pentru care fusesera deja emise duplicate, si documente de arhiva".
De asemenea, in 1956, Rusia sovietica a trimis Romaniei, printre altele, tezaurul cunoscut sub denumirea "Closca cu puii de aur", cu o greutate de 19,763 kilograme.
"Dar, in niciuna dintre aceste doua restituiri, n-a fost vorba despre Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei.
Nici BNR, nici guvernul roman, indiferent de orientarea ideologica, nu au renuntat la continuarea demersurilor pentru recuperarea Tezaurului Bancii Nationale a Romaniei", a afirmat guvernatorul BNR.
Isarescu s-a angajat ca institutia pe care o conduce nu va renunta la ideea de a recupera tezaurul.
"Se implineste un secol de la plecarea tezaurului. BNR considera, in continuare, ca este de datoria sa sa intreprinda toate demersurile necesare pentru ca aceste valori sa revina acasa", a spus Isarescu.