Bazele contabilitatii moderne au fost puse de un calugar al Ordinului Franciscan
contabilitateistoriecultura generala
Reteta celebrului digestiv frantuzesc Benedictine, obtinut dintr-un amestec de 27 de plante aromatice, a fost inventata de un calugar apartinand Ordinului Benedictin. Binecuvantata bautura a fost creata de fratele Dom Bernardo Vincelli, la anul 1510, la abatia Fecamp. Dupa Revolutia franceza, reteta s-a pierdut dar a fost regasita, in mod miraculos, in 1863, de catre un negustor de vinuri. La ora actuala, Benedictina este produsa acolo unde s-a nascut, la Fecamp, in Normandia. Tot in jurul anului 1500, cam la aceeasi vreme cu Benedictine, s-a nascut si contabilitatea moderna.
In jurul anului 1500, la pragul dintre veacurile al XV-lea si al XVI-lea, Leonardo da Vinci a pictat Cina cea de taina in fosta trapeza a bisericii (coinidenta, tot dominicane) Santa Maria delle Grande din Milano, michelangelor a pictat tavanul Capelei Sixtine de la Vatican si a realizat statuia lui David.
Sa revenim la contabilitate: tot un calugar, de data aceasta apartinand Ordinului Franciscan, Luca Pacioli pe numele sau (1447-1517), este considerat, astazi, "parintele contabilitatii".
Figura pregnanta dar mai putin cunoscuta a Renasterii, Luca Pacioli a publicat primul manual de contabilitate din istorie la anul 1494. Manualul lui Pacioli consemneaza si dezvolta principii de lucru care erau folosite de mult timp de catre negustorii venetieni.
Pacioli a fost primul care a descris, in cartea sa ("Summa di arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita", mai cunoscuta sub denumirea sa prescurtata, "Summa", publicata in 1494) Contabilitatea in partida dubla, ceea ce este considerat un principiu fundamental al contabilitatii moderne.
Desi principiul Contabilitatii in partida dubla a fost introdus de Pacioli inca din secolul al XV-lea, termenul ca atare a inceput sa fie folosit abia in secolul al XVIII-lea.
"Summa" este o lucrare monumentala (peste 600 de pagini), care reuneste ansamblul cunostintelor epocii din domeniul matematicii, grupate in 5 parti – aritmetica si algebra, calcul commercial, contabilitate, circulatia marfurilor, teoria si practica geometriei.
Partea dedicata contabilitatii se numeste "Tractatus particularis de computis et scripturis" si contine nu mai putin de 36 de capitole.
Prin "Summa", calugarul franciscan a mai reusit si performanta de a transfoma Contabilitatea intr-o materie de studiu, in conditiile in care, pana atunci, cunostintele contabile se transmiteau exclusiv de la un profesionist catre un novice-ucenic.
Sistemele contabile elaborate si descrise de Pacioli au stat la baza studiului contabilitatii pana in anii 1950.
Luca Pacioli a fost un apropiat al mult mai celebrului Leonardo da Vinci si a lucrat impreuna cu acesta la mai multe proiecte. Cel mai cunoscut dintre acestea este tratatul "De Divina Proportione", lucrare scrisa de Pacioli si ilustrata de da Vinci.
Citeste si:
Decizie: Romanii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile
Sursa foto: pexels.com