Ambulanta pentru minte, inima si literatura
ambulanta neagravaccin rujeolaambulantadoina popescusalvati literatura
Acum mai bine de 183 de ani, aparea, la Brasov, publicatia numita "Foaie pentru minte, inima si literatura". Menirea ei era sa ridice nivelul cultural al romanilor, sa-i emancipeze, sa-i ilumineze.
Cine s-ar fi gandit ca, in secolul 21, in anul 2018, va fi nevoie de o ambulanta pentru minte, inima si literatura? Ei bine, scriitoarea Doina Popescu a vrut sa preia misiunea de la Ion Heliade Radulescu, Cezar Boliac, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo.
Si cum este mai nimerit sa atragi atentia ca, in Romania, literatura este pe moarte, deci are nevoie de… salvare, decat urcand la bordul unei foste ambulante, trecand-o de la urgente medicale, la urgente culturale.
Asa ca, la 100 de ani de la Marea Unire, doamna Popescu bate tara intr-un circuit intitulat "Salvati literatura". Probabil ca nici prin cap nu i-ar fi trecut ca si tara o va bate pe ea…
Potrivit spuselor sale, "dorm in aceasta ambulanta. Aceasta a fost solutia: sa merg cu cartile in varf de munte, la targurile de carte. Am batut Ardealul fara niciun incident".
Ei bine, nu in vreun catun, nu in vreun sat virgin la electrificare, nici macar in vreun targ de provincie care, la suta de ani de la Unire, nu s-a intalnit cu teava de canalizare, ci in capitala Romaniei (!), in secolul 21, anul 2018, salvarea sa a fost luata drept un fel de duba care fura copii: Ambulanta neagra!
In Romania, unde - vorba personajului interpretat de Dinica in "Filantropica" - "se moare de gripa", unde zeci de tineri ard de vii intr-un club; unde te mananca gandacii si bacteriile in spitale; unde multe cladiri stau sa cada in asteptarea marelui cutremur; unde, daca ai avut norocul sa nu mori de nervi in trafic, iti iei gatul cu vecinul pentru un loc de parcare, mai trebuie sa inventam pericole?
Iar lista de mai sus este pentru oameni mari, cica si maturi. In primul rand, nu este uluitoare discrepanta dintre groaza starnita de asa-zisa Ambulanta neagra, "care fura copii pentru organe", si lejeritatea manifestata de unii parinti fata de consecintele nevaccinarii copiilor lor?
Potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, 14.388 este numarul total de cazuri confirmate cu rujeola, raportate de la inceputul anului pana pe 29 iunie. Numai in saptamana 25 - 29 iunie, au fost raportate inca 142 de cazuri nou confirmate in 17 judete si in Bucuresti.
Dintre acestea, 59 sunt decese. Cel de-al 58-lea deces cauzat de rujeola, confirmat serologic si prin izolare virala, a fost raportat la un copil de numai un an si o luna (!), nevaccinat antirujeolic, iar cel de-al 59-lea deces, confirmat serologic, a fost raportat la un copil de 2 ani si 10 luni, nevaccinat antirujeolic...
Va temeti de Ambulanta neagra, dar nu si de aceasta statistica? Dar sa zicem ca - Doamne fereste! - Ambulanta neagra (si tot ce a ajuns sa-i atribuie mentalul unor colectivitati) exista.
Dar, dragi parinti, in afara de a va feri copiii de ea, aveti grija ca astia mici sa fie bine hraniti, sa se spele pe maini inainte de a manca,
sa se spele pe dinti dupa, sa-si puna mana la gura cand tusesc/stranuta? Sa nu atinga linia de inalta tensiune ca sa-si faca selfie, sa nu cada in fantana, sa nu cada intr-o conducta neacoperita, sa nu mearga la scaldat intr-o mocirla fetida cu pretentii de lac sau piscina?
Daca raspundeti afirmativ la toate acestea, atunci, faceti-va griji si in legatura cu Ambulanta neagra! Daca nu, atunci, dati-o la casat si, da, mai puneti mana pe o carte! Faceti cunostinta cu ea! Deschideti-o! Cititi-o!
S-ar putea sa aveti multe de invatat caci, in secolul 21, chiar am ajuns sa avem nevoie de o ambulanta pentru minte, inima si literatura...