Am ramas fara resurse naturale cu o zi mai devreme decat anul trecut. Planeta nu mai are timp sa se regenereze
resurse naturaleterrastudiu stiintificresurse regenerabile
In 2018, omenirea a consumat toate resursele naturale de anul acesta, pe care Pamantul le poate genera in 12 luni, cu o zi mai devreme decat anul trecut. Concret, in cea de-a opta luna, omenirea a epuizat resursele naturale disponibile pentru anul in curs.
In 2017, oamenii au consumat resursele naturale pe care pamantul le poate genera intr-un an, pe data de 2 august. In acest an, lucrurile au stat diferit, resursele fiind consumate cu o zi mai devreme, adica la 1 august.
Specialistii spun ca oamenii consuma resursele Pamantului de 1,7 ori mai repede decat poate ecosistemul planetei sa le regenereze.
"Astazi, am avea nevoie de echivalentul a 1,7 Terra pentru a ne acoperi nevoile", subliniaza oamenii de stiinta, ingrijorati de faptul ca Terra nu mai face fata nevoilor speciei umane.
Citeste si:
CFR Marfa in pericol de faliment
Acest fapt sugereaza o accelerare a procesului de la an la an. Cantitatea de resurse naturale consumata de oameni, dar si perioada in care ecosistemul o poate regenera este calculata de organizatia internationala de cercetare Global Footprint Network.
Ziua de 1 august este ”data la care vom fi folosit mai multi arbori, apa, soluri fertile si peste decat Terra poate sa ne furnizeze intr-un an pentru a ne alimenta, asigura locuinta si deplasa si vom fi emis mai mult carbon decat pot sa absoarba oceanele si padurile”, explica Valerie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natura (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.
"Incendiile devasteaza zone din vestul Statelor Unite ale Americii, in timp ce in regiuni precum Cape Town oamenii raman fara apa.
Ecosistemul planetei noastre are la baza schema Potzi. Utilizam resursele Pamantului din viitor pentru a supravietui in prezent. fapt ce poate declansa un dezastru”, a declarat Mathis Wackernagel, directorul organizatiei Global Footprint Network.
Cecetatorii de la ONG-ului Global Footprint Network spun ca pana la 31 decembrie, vom trai "imprumutandu-ne" din resursele generatiilor viitoare.
Citeste si:
Dedeman cumpara una dintre cele mai moderne cladiri de birouri din Bucuresti, prin cea mai scumpa tranzactie din istoria Romaniei
Sursa foto: pexeles.com