26 septembrie 2019, ora 20.00, ora Romaniei. Ziua Europeana a Limbilor? Cautarea dumneavoastra nu are niciun rezultat
Incepand din anul 2001,Comitetul de Ministri al Consiliului Europei (din care fac parte 45 de state, intre care si cele 28 care au aderat la Uniunea Europeana) a decis ca, in fiecare an, la data de 26 septembrie, sa fie sarbatorita Ziua Europeana a Limbilor. Scopul acestei initiative a fost acela de a-i determina pe cetatenii europeni sa invete si alta/ alte limbi in afara de cea materna. De ce? Raspunsul la aceasta intrebare este evident.
In presa, inclusiv pe fluxurile agentiilor de stiri din Romania, evenimentul a trecut aproape nebagat in seama. Ma veti intreba: "Care presa, domnule?" Intrebarea este justificata, dar incape in contextul unei alte discutii.
M-am gandit sa caut oarece referinte despre Ziua Europeana a Limbilor pe site-ul Guvernului Romaniei, pe cel al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si pe cel al Ministerului Educatiei Nationale. Toate cele trei incercari au primit acelasi raspuns: "Cautarea dumneavoastra nu are niciun rezultat."
Printr-o fericita exceptie, site-ul Institutului Cultural Roman mentioneaza evenimentul.
Pentru ca Centrul Consiliului European pentru Limbi Moderne are sediul in Austria, la Graz, presedintele Republicii Federale a Austriei, Alexander Van der Bellen, a transmis un mesaj statelor membre ale Consiliului Europei, din care citam:
"Acceptare, toleranta si respingerea urii in cadrul tuturor nivelelor societatii reprezinta indicatori-cheie ai unei Europe puternice si de succes, care apreciaza valorile.
La initiativa Consiliului European, Ziua Europeana a Limbilor (ZEL) este sarbatorita in fiecare an din 2001, pe 26 septembrie, pentru a incuraja cetatenii europeni sa invete alte limbi si pentru a-i indemna sa recunoasca si sa aprecieze diversitatea culturala a Europei.
Acesta zi speciala reprezinta o oportunitate pentru a evidentia si sarbatori multitudinea de limbi vorbite in sanul comunitatilor si tarilor noastre, si pentru a demonstra ca toate vocile Europei merita ascultate si tratate cu egal respect. Acestea sunt valorile Consiliului European, cea mai trainica organizatie interguvernamentala europeana care si-a sarbatorit, in acest an, a 70-a aniversare."
In final, o constatare valabila pentru Romania: pentru din ce in ce mai multi romani invatarea unei limbi straine ar trebui sa inceapa cu limba romana. Si ar fi bine si frumos daca "orice om nu i-ar fi teama de limba romana". Ca nici nu doare, nici nu musca…