130 de ani de la moartea lui Eminescu (I). Camasa de forta: Domnu Eminescu a innebunit. Va rog faceti ceva sa ma scap de el ca foarte reu.
La 15 iunie se vor implini 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, in ospiciul doctorului Sutu de pe Strada Plantelor din Bucuresti. Moartea lui, insa, a inceput in anul 1983 si l-a tavalit prin sanatorii si ospicii unde a fost mai degraba imbolnavit decat tratat, vreme de inca 6 ani, pana in 1889.
28 iunie 1883: In ziarul "Timpul" a aparul ultimul articol semnat de Eminescu la aceasta publicatie, articol care se incheie astfel: "(…) nu este nevoie a argumenta mult, spre a convinge despre urata pornire a guvernului asupra presei. Trebuie sa-l asteptam de acum la alte masuri si mai odioase, pentru ca panta este alunecoasa si nu are piedica pana-n prapastie.
Cat pentru presa, am putea sa-l asiguram pe regim ca oricat de cumplite ar fi actele sale de razbunare, nu va fi in stare nici el a abate unele caractere tari ce se gasesc intr-insa, si teama ne e ca, cautand victoria peste tot, va pierde si cea deja castigata in monstruoasa sa pornire de a-si subjuga si presa."
28 iunie 1883, la prima ora a diminetii, are loc o cearta vehementa intre sotia lui Ioan Slavici, Ecaterina, si Eminescu. La data cu pricina, Eminescu locuia cu chirie in casa Slavici, situata in zona Pietei Amzei de astazi.
Urmare a scandalului, Catinca Slavici trimite un scurt bilet lui Titu Maiorescu: "Domnu Eminescu a innebunit. Va rog faceti ceva sa ma scap de el ca foarte reu." Criticul literar locuia in apropiere, in perimetrul unde astazi se gaseste blocul "Eva".
Eminescu o lasa in plata domnului pe Catinca si pleaca la baia Mitraszewski de unde avea sa fie scos, dupa mai multe ceasuri, in camasa de forta.
Iata cronologia acelei nefericite zile, asa cum rezulta ea din "Procesul Verbal" intocmit de comisarul de politie C.N. Nicolescu:
"Doua deci si opt Iunie 1889 orele 7 sera. Noi C.N. Nicolescu Comisarul Sectiunii 18 din Capitala fiind informat Dl Ocasanu si V. Siderescu ca amicul lor Dl Mihail Eminescu Redactorul diarului «Timpul» ar fi fost atins dʹalinatiune mintala ca sʹa dus la stabilimentul de bai din strada politiei N. 4, de acum opt ore si ca incuinduse in bae pe dinauntru refusa a deschide.
Constatam ca la moment am mers la localitate in strada politiei N. 4 la stabilimentul de bai al casei Mitrasevschi, unde am fost informat de oamenii de serviciu ca un Domn se afla inchis in camera N. 7 si ca lea cerut dece oua crude.
In urma, ar fi rugat pʹamicul seu V. Siderescu sa-i aduca o pereche de pantaloni negri-negri de tot, ceea ce se realiza acum.
Cu aceasta ocasiune, introducandune cu mai toti amici sai prezenti aci, am gasit pe nenorocitul M. Eminescu, desbracat, silinduse aʹnchide usa ca si avea aerul dʹa fi speriat de vederea nostra in numar de 4-5 persone intre care si Dl Const. Simtion.
Am dis numitului Eminescu ca nʹare sa sufere nici un desagrement ca trebue sa se calmeze si drept raspuns se repede la amici sei si la servitorii baei, imbrancinduʹi spre use, apoi aruncanduse in baia plina cu apa stropia pʹori cine svapropia saʹl scoata afara.
Am fost silit saʹl imbracam cu camisolul de forta, si astfel, lʹam condus institutului «Caritatea» cu concursul Dlor G. Ocasiani si Const. Simtion. Luand insa cheia usei de la bae.
La «Caritatea» lʹam confiat Dlui Dr Sutu, ruganduʹl ai da ingrijiri exceptionale.
Apoi revenind, la stabilimentul de bai impreuna cu amici sei am constatat ca tote hainele, chiar si ciorapii, erau aruncate in apa de bae, si de tot ce sʹa gasit acolo am facut anexatul inventor, care la semnele acestea «X» incepand de la N. 9 pana la 32 indica obiectele gasite in bae.
Acolo gasind si o chee, aratata la N. 19 si dupa opiniunea amicilor sei, putand a fi a usei casei Dlui Eminescu, situate in str. Piata Amzi N. 6. Vom lua dar cuvenitele dispozitiuni.
Numitul Eminescu, are familie in Botosani. Vom dispune sa fie incunostiintata.
De cele ce preced am dresat acest proces verbal semnat de toti asistanti.
Comisar C.N. Nicolescu"
Pe langa comisarul Nicolescu, procesul verbal a fost semnat de Const. Simtion, V. Siderescu, G. Ocasianu, Anna Mitraszewski, precum si de doi dintre servitorii baii. Unul dintre ei, Paulica, nestiind carte, si-a pus degetul pe o cruce desenata cu cerneala in finalul documentului.
Procesul verbal are si un Post Scriptum:
"Transportandune si la camera ce ocupa Dl M. Eminescu in str. Piata Amzei N. 6, am gasit pe subinchirietoarea Ecaterina Slavici si fata cu Dsa si cu Dl V. Siderescu deschidand usa cu cheia gasita in bae, am aruncat in interior tote obiectele mentionate in inventarul anexa si la moment am si inchis usa incuind-o si sigilando."
Peste o jumatate de an, la 21 decembrie 1883, avea sa apara prima editie a volumului "Poesii" a lui Eminescu (selectie si prefata de Titu Maiorescu).
Pana in 1936, cu minime modificari fata de editia princeps, aveau sa apara alte 15 editii.
Mihai Eminescu nu a primit premiul Academiei Romane pentru volumul "Poesii". Astazi, insa, premiul anual pentru poezie acordat de Academia Romana se numeste "Mihai Eminescu" iar valoarea lui este, aproximativ, cat pretul unei biciclete.
Va urma