10 moduri in care va puteti reface dupa serviciu
muncaactivitatiserviciirelaxarestres
Orele de munca petrecute la birou pot deveni foarte stresante, chiar si dupa terminarea programului, daca nu stiti sa va deconectati de la sarcinile si obiectivele din fisa postului. O stare permanenta de preocupare asupra problemelor de la serviciu poate duce la epuizare si la scaderea capacitatii de concentrare, care duc in final la o mai slaba calitate a muncii dumneavoastra.
Poate fi dificil sa nu aduceti problemele de la locul de munca acasa, mai ales cand lucrati in domenii ce va solicita activitatea cognitiva in permanenta, insa psihologii sunt de parere ca un efort in acest sens va va aduce numai beneficii, si va contribui la o crestere a performantelor muncii pe care o prestati.
Citeste si: Ce nu stiati despre spitalele din SUA
Iata 10 moduri in care va puteti reface dupa serviciu
1. Lasati munca la birou.
Promiteti-va ca, pe cat posibil, nu veti mai cara biroul acasa, seara. Daca nu reusiti, incercati macar sa va limitati la doua seri pe saptamana.
2. Incepeti tranzitia devreme.
Cu doua ore inainte de a pleca de la birou, faceti o lista cu ceea ce mai aveti de facut, precum si cu ceea ce aveti de realizat a doua zi. In acest fel, veti evita situatiile in care sarcinile amanate de-a lungul zilei se aglomereaza la final, exact atunci cand ar fi trebuit sa va pregatiti de plecare. In plus, daca aveti in minte clar ceea ce aveti de facut in ziua urmatoare, va veti putea elibera mai usor de griji.
3. Folositi un obiect simbolic.
Cumparati un cos mare sau o cutie incapatoare de lemn si plasati-o in apropierea usii de la intrare. Cum ajungeti acasa, faceti-va obiceiul de a arunca instantaneu servieta in cos sau in cutie, ne mai atingandu-va de ea pana a doua zi dimineata.
4. Pastrati cateva momente de liniste.
Inainte de a incepe cina, de a va duce la sala de fitness/aerobic sau de a va lua copii de la scoala, oferiti-va trei pana la cinci minute in care sa inchideti ochii si sa nu faceti absolut nimic altceva in afara de a respira profund. Imaginati-va cum aerul patrunde in stomac si cum, o data cu expiratia, eliminati toate grijile si toate tensiunile acumulate de-a lungul intregii zile.
5. Scrieti totul pe hartie.
In cazul in care v-ati confruntat, la serviciu, cu o situatie extrem de dificila, iar acum, ajuns(a) acasa pur si simplu nu reusiti sa uitati si sa va relaxati, luati un carnetel si un stilou. Scrieti fara sa ridicati, timp de trei minute, stiloul de pe hartie – tot ceea ce va trece prin minte in legatura cu respectivul incident. Dupa ce v-ati razbunat suficient pe hartie, descarcand acumularile tensionale negative, mototoliti paginile si aruncati-le la gunoi.
6. Stabiliti-va un ritual.
Faptul de a urma, in fiecare zi, cateva activitati rutiniere va va ajuta sa comutati mai repede si mai usor mintea de pe “serviciu” pe “acasa”. Vorbiti cu copii dumneavoastra despre ceea ce au facut in ziua respectiva, beti un pahar mare de limonada, faceti acel lucru care va relaxeaza cel mai mult. Acesta va marca, de acum inainte, debutul oficial al serilor relaxate, tihnite.
7. Renuntati la dezordine.
O casa in care totul se afla in dezordine poate deveni mai mult decat mintea dumneavoastra poate sa suporte. Va poate face sa simtiti ca nu mai detineti nici un
control, accentuand stresul acumulat de-a lungul zilei. Rezervati-va cinci minute, inainte de a merge la culcare, pentru a pune lucrurile in ordine. Astfel, dimineata va veti trezi intr-o casa primitoare si curata, care va va astepta sa va intoarceti in seara urmatoare.
8. Apelati la muzica.
Ascultati muzica atunci cand spalati vasele sau cand pregatiti cina. Toate treburile casnice vor deveni astfel mult mai agreabile.
9. Programati activitatile menajere.
Daca stiti ca va trebui sa sa spalati vasele, rufele si sa va platiti facturile in aceeasi zi, va veti tensiona automat. Pentru a evita aceasta situatie, programati fiecare activitate menajera astfel incat nici una sa nu se suprapuna celorlalte. Decat sa le faceti pe toate deodata, mai bine rezervati-va cate o ora in fiecare zi.
10. Comutati atentia.
“Evadati” din cotidian ascultand muzica preferata, vizionand un film bun, citind o carte de calitate sau discutand ceva cu adevarat interesant cu prietenii. Chiar si numai cateva minute petrecute astfel va vor fi de folos. Veti gasi mai usoara tranzitia dintre munca si relaxare.
Citeste si:
OUG in vacanta parlamentara pentru modificarea Legii offshore. Ambasada SUA trage semnalul de alarma
Sursa foto: pexeles.com