Ziua lui Eminescu, Ziua Culturii nationale
eminescuziua culturii nationale
Ziua de 15 ianuarie, desemnata Ziua Culturii Nationale, reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Pe 16 noiembrie 2010, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Eminescu a devenit Ziua Culturii Nationale. Actul normativ a fost votat cu 175 de voturi favorabile, unul impotriva si doua abtineri.
Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie - Ziua Culturii Nationale a fost semnat pe 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicata in Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.
Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani. A fost poet, prozator, dramaturg si jurnalist si a fost considerat de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana.
A fost activ in societatea Junimea si a lucrat ca redactor la ziarul "Timpul". Eminescu a publicat prima poezie, cand avea 16 ani, iar, la 19 ani, a plecat sa studieze la Viena.
Primul care a intuit geniul creatiei eminesciene a fost Titu Maiorescu. Acesta scria: "Eminescu a facut ca toata poezia acestui secol sa evolueze sub auspiciile geniului sau, iar forma infaptuita de el a limbii nationale sa devina punctul de plecare pentru intreaga dezvoltare ulterioara a vesmantului si cugetarii romanesti".
Manuscrisele lui Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost daruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, in sedinta din 25 ianuarie 1902.
Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la Bucuresti, iar, la 17 iunie, a fost inmormantat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Romane.
"'Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc.
Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale". (George Calinescu)