Wikipedia inregistreaza vocile personalitatilor pentru posteritate
wikipediavocipersonalitatiwikivipproiecte culturaledecese
Decesele recente ale unor personalitati proeminente au dat de gandit celor care vor sa pastreze vie amintirea acestora. Astfel, proiectul WikiVIP incearca sa imbunatateasca volumul de informatii de pe Wikipedia prin insertul unor inregistrari vocale ale unor oameni importanti din istorie, astfel incat generatiile viitoare sa-i poata asculta.
VIP (WikiVIP) inseamna Voice Intro Project, dar poate fi considerat si un acronim pentru Very Important Person, dat fiind faptul ca vorbim despre o compilatie de personalitati. Proiectul a fost realizat de editorul Wikipedia, Andy Mabbett si Andrew Gray, pentru a profita de functiile audio ale enciclopediei online.
Scopul proiectului este in primul rand acela de a permite generatiilor viitoare nu doar sa citeasca despre cineva, sa vada cum arata acea persoana, ci si sa o asculte, mai ales daca miza este un mesaj inspirational. Discutam insa despre Wikipedia, unde fisierele ar putea fi distribuite in voie, sub incidenta unor licente; drept urmare, unele personalitati ar putea sa refuze inregistrarea vocilor pentru posteritate.
Acest lucru nu a reprezentat insa un obstacol pentru BBC. Compania britanica a publicat 133 de pasaje audio din colectia sa, extrase din diverse programe radiofonice. Printre personalitatile inregistrate, se numara Tim Berners-Lee, inventatorul web-ului, Aung San Suu Kyi, politicianul din Myanmar si Benedict Cumberbatch, un cunoscut actor.
Prima personalitate care isi va inregistra vocea pentru generatiile viitoare este actorul britanic Stephen Fry, cunoscut pentru calitatile de orator si sustinerea sa fata de cultura deschisa.
Fry si cei de la WikiVIP spera sa determine si alte personalitati sa se implice in proiectul cultural amintit si sa isi imortalizeze vocile pentru posteritate.