Victoria literaturii: Cartile interzise se intorc pe rafturile librariilor din Egipt si Tunisia
tunisiaegiptben alihosni mubarakcarti interziselolitanabokovharry potterde veghe-n lanul de secaraversetele satanicesalman rushdie
Printre noile libertati ale egiptenilor si tunisienilor se numara si posibilitatea de a citi ce-si doresc, informeaza Time.com. In poza alaturata, cativa tunisieni s-au adunat sa priveasca ultimele aparitii in geamul unei librarii.
Fostii presedinti, Zine el Abidine Ben Ali, dar si Hosni Mubarak, au impus o cenzura foarte stricta a mediei din tarile lor. Acum insa, cartile care au fost interzise de dictatura sunt scuturate de praf si scoase din pivnite.
In Tunisia, de exemplu, a aparut acum La Regente de Carthage de Nicolas Beau si Catherine Graciet, o carte in care se critica influenta mult prea mare a sotiei lui Ben Ali, Leila. Cartea a aparut in 2009, dar a fost imediat interzisa. Imparte insa acum raftul cu Asasinarea lui Salah Ben Youssef de Omar Khlifi, carte care prezinta detalii despre moartea din 1961 a unui fost ministru tunisian.
Si in Egipt s-a ridicat restrictia asupra lecturii. Piata Tahrir, epicentrul protestelor de luna trecuta, care au atras atentia intregii lumi, va fi gazda unei alte adunari, la sfarsitul lui martie: un targ de carte. Targul este organizat de libraria Universitatii Americane din Cairo.
Mai jos este topul cartilor interzise publicat de Time.com:
1. Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain
2. Lolita, de Vladimir Nabokov
3. De vege in lanul de secara, de J.D. Salinger
4. Seria Harry Potter, de J. K. Rowling
5. The Anarchist Cookbook (Cartea de bucate a anarhistului), publicata in 1971 si scrisa de William Powel, care descrie in detaliu substantele, cantitatile si procesul de obtinere a unor bombe
6. Stiu de ce canta pasarea in colivie, de Maya Angelou
7. Candidul, de Voltaire
8. 1984, de Orson Wells
9. Versetele satanice, de Salman Rushdie
10. Minunata lume noua, de Aldous Huxley