Vanzari de tezaur din Epoca de Aur
artmarkepoca de aursabie ceausescucolectia doncearecorduri
La licitatiile "Colectia Gen. Constantin Doncea" si "Epoca de Aur" au participat aproape 750 de persoane in sala si prin platforma de licitare online, Artmark Live.
Ascendenta constanta a utilizatorilor programului de licitare confirma interesul crescut al pasionatilor de frumos de a lua parte la spectacolul licitatiei prin toate mijloacele posibile si, totodata, o aliniere la tendintele globale.
Succesul celor doua licitatii a fost validat si de 156 de palete de licitare distincte, care au adus un total de adjudecare de 321.275 euro.
Colectia Doncea s-a dovedit a fi o surpriza placuta pentru iubitorii de arta, fapt demonstrat de rata de adjudecare de 92,31%, suma totala de adjudecare ajungand la 263.670 euro.
La capitolul recorduri de autor s-au inscris doua opere de sculptura, anume artistul Gheorghe Anghel cu sculptura "George Enescu", adjudecata la valoarea de 6.500 euro - cvadrupul pretului de pornire, si artistul Richard Hette cu opera "Alegoria toamnei", adjudecata la suma de 2.500 euro, aproape dublul pretului de pornire.
Toate cele 18 opere clasate in Patrimoniul National au intrat in colectii private, dintre care se remarca opera lui Nicolae Darascu, "Vedere a satului Grimaud" care a fost achizitionata la triplul pretului de pornire (adjudecat pentru 30.000 euro) si cea a lui Stefan Luchian, "Gradina casei din strada Povernei", achizitionata la peste dublul pretului de pornire (adjudecat pentru 35.000 euro).
Fara a se lasa mai prejos, editia de anul acesta a Licitatiei "Epoca de Aur" a suscitat interesul colectionarilor mai mult ca in 2012.
Cu o rata de adjudecare a loturilor de 84,74% si cu un total de 57.605 euro, licitatia a fost considerata drept o reusita pentru piata obiectelor de colectie de acest tip din Romania.
Atractia serii a fost disputata intre sabia aurita, de protocol, primita cadou de Ceausescu din partea Armatei Romane, adjudecata pentru 7.000 euro, de sapte ori mai mult ca pretul de pornire, si afisul CiCo din anii ‘70, al carui pret a urcat de peste 20 de ori.
La mare cautare s-au aflat si trofeele diplomatice, dintre care se remarca un pumnal care a apatinut lui Macovescu si care a fost achizitionat cu 1.400 de euro, de sapte ori mai mult ca pretul de pornire.
Realismul socialist a castigat noi recorduri de autor prin artistii Adrian Maftei cu "Brigadier fruntas" (2.250 euro), Oswald Adler cu "Telegrafisti" (2.500 euro) si Gheorghe Iacob (artist cunoscut, dimpotriva, pentru apartenenta la Grupul Andreescu, reprezentativ pentru o stilistica dizidenta de la realismul socialist) cu "Colectivizarea", adjudecat pentru 2.200 euro.
Tot in aceasta luna, poate fi vizitata, pana pe 19 martie, expozitia Licitatiei de Primavara, organizata la sediul Artmark, iar, pe 20 martie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, de la orele 19.00, va avea loc Licitatia de Primavara 2014.