Uniunea Europeana este preocupata si de relansarea sectoarelor culturale si creative in perioada de dupa pandemia COVID-19
La nivelul Uniunii Europene se fac si se desfac planuri pentru a gasi cele mai bune solutii pentru relansarea economiei dupa criza generata de pandemia COVID-19. Din fericire, banii necesari acestei operatiuni exista, mai ramane ca tarile membre sa se puna de acord asupra felului in care vor fi alocati. Industria, agricultura, comertul, serviciile vor beneficia de sprijinul integrat al UE. Dar cultura?
Tratat (la noi) drept "cenusareasa", domeniul culturii nu s-a bucurat, niciodata in ultimii 30 de ani, de grija si atentia celor aflati la putere, indiferent de culoarea lor politica.
Criza globala generata de pandemie a afectat sever si cultura, iar Uniunea Europeana si-a propus sa elaboreze programe de redresare si in acest domeniu.
Astfel stand lucrurile, chiar daca nu din convingere, dar pentru a se alinia la politica UE, Romania se arata si ea a fi preocupata de relansarea acestui domeniu.
Recent, ministrii Culturii din tarile membre ale Uniunii Europene au semnat o Declaratie privind rolul culturii in timpul crizei COVID-19. Printre semnatarii documentului se numara si Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii din Romania.
Documentul a fost semnat ca urmare a reuniunii ministrilor Culturii, prilej cu care au fost examinate consecintele pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor culturale si creative si s-a convenit asupra necesitatii adoptarii unor masuri de atenuare a efectelor negative ale crizei asupra acestor domenii.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii din Romania:
"Eforturile pe care le-am sustinut, pe plan national, pentru diminuarea efectelor negative cauzate de criza COVID-19 asupra sectoarelor culturale si creative sunt dublate de o asumare din partea fiecarui stat membru al Uniunii Europene. Este necesara continuarea demersurilor pentru a sprijini revenirea cat mai rapida a acestor industrii.
Declaratia reafirma solidaritatea fata de artisti, jurnalisti si fata de toti cetatenii Uniunii Europene, pentru care formele de exprimare culturala sunt o necesitate in viata de zi cu zi."
Conform documentului semnat de ministrii Culturii din tarile membre UE, cultura si mass-media sunt considerate ca fiind resurse-cheie in perioada de recuperare de dupa criza.
Urmatoarea intalnire a ministrilor Culturii din tarile UE va avea loc la data de 19 mai a.c. si va avea pe ordinea de zi elaborarea unor programe si identificarea surselor de finantare a sectoarelor culturale si creative in perioada post-pandemie.
Sursa foto: pexels.com