Un tramvai al STB, gazda a poeziei in luna septembrie
tramvaiul poezieipoezia nu muscapoezie tramvaie stbcultura romania
Organizatia nonguvernamentala Arta nu Musca, in parteneriat cu Primaria Capitalei si Societatea de Transport Bucuresti - STB SA, le da bucurestenilor ocazia de a citi si de a asculta poezie intr-un tramvai de pe linia 1, in perioada 10 septembrie -1 octombrie.
"Poezia nu musca!" Chiar in anul in care Romania sarbatoreste Cartea,
Tramvaiul Poeziei va rescrie mersul calatorilor din capitala in luna septembrie.
Calatorii se vor bucura de carti de poezie si muzica jazz. Simultan, va avea loc si un concurs de poezie pentru tinerii poeti si vor fi organizate lecturi performative in spatii alternative, cu scopul de a aduce poezia mai aproape de publicul larg, de a le oferi trecatorilor accesul la lectura și de a contribui la coeziunea locuitorilor capitalei Romaniei.
Cei care vor urca in Tramvaiul Poeziei, in perioada 10 septembrie - 1 octombrie 2019, vor avea ocazia sa citeasca poeme de autori romani clasici si contemporani. Special pentru ei, in mijlocul de transport, va fi amenajata o biblioteca interactiva.
"STB sustine poezia, dar si actul cultural, in general. Suntem bucurosi ca, prin eforturile societatii civile, le putem oferi calatorilor mici bucurii si cateva momente placute in drumurile lor catre serviciu, catre scoala, catre casa sau spre alta destinatie. STB face eforturi pentru cresterea calitatii serviciilor oferite publicului si, in curand, vom prezenta noi facilitati si oferte care dovedesc atasamentul nostru fata de calatori", a spus Andrei Creci, directorul general al STB SA.
In cadrul aceluiasi proiect, va avea loc si un concurs de poezie destinat tinerilor poeti, cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.
Acestia sunt invitati sa se inscrie in concurs cu trei poezii, in perioada 10-20 septembrie, pe site-ul www.artanumusca.ro.
Juriul, din care fac parte Iv Cel Naiv, Iulian Tanase si Catalina Matei, va alege 10 finalisti pentru a participa la un curs de scriere creativa.
In finala, talentul tinerilor poeti va fi provocat pentru a crea un poem pe tema „Salveaza poezia orasului!”, iar poemul castigator va fi pictat pe peretele unei cladiri aflate in centrul Bucurestiului. De asemenea, toate poemele selectate si povestea proiectului Tramvaiul poeziei vor fi adunate intr-o carte care va fi lansata la Targul International Gaudeamus.
Proiectul
Tramvaiul Poeziei isi propune sa aduca lectura si poezia mai aproape de public, in contextul in care 69% dintre romani si 46% dintre bucuresteni declarau ca nu au citit nicio carte si doar 9% afirmau ca citesc aproape zilnic, potrivit Barometrului de consum cultural dat publicitatii anul trecut.
Citeste si:
La Cultura ne consolidam ultima pozitie in randul tarilor Uniunii Europene
Proiectul Tramvaiul Poeziei este co-finantat prin Administratia Fondului Cultural National, in parteneriat cu STB SA si Primaria Capitalei.