Un S.O.S. si... siguranta Facebook
facebooksosmouseretele de socializarecont
Un prieten iti trimite mesaje incarcate de deznadejde. Se afla intr-o situatie dificila. Are nevoie de ajutorul tau... material. Sa-i trimiti bani prin... Western Union, sa zicem. Sau alt serviciu, daca vrei.
Ce faci? E prietenul tau cel mai bun. Sa nu-i intinzi mana? Sa stergi mesajul si sa te faci ca "ploua"? Parca nu poti. Apelul acestuia "tipa" in inima ta, in capul tau. In urechile tale. Suna foarte convingator. Daca maine rolurile se inverseaza si tu esti cel care are nevoie de ajutor? Te gandesti ca e bine sa fii milos... Asa ca faci un click si inca unul, si... gata! Esti prins in cursa de lupul deghizat in miel. Adica... un
hacker-as. Ce simplu, nu? O capcana-atentat chiar la umanitate!
Eeeei, cel mai bine ar fi sa-ti pastrezi capul la racoare. Iar inima sa aiba asa un fel de cod pentru detectarea "invaziilor de tip agresiv" asupra ei si sa-si inchida, pur si simplu, "petalele".
In realitate ai fost victima uneia dintre cele mai la indemana smecherii care populeaza Facebook-ul.
Printre ele, cu certitudine, ai mai intalnit "aplicatii greu de refuzat". Care te invita, cu generozitate, sa depistezi pe cei care ti-au vazut profilul. Sau sa copiezi un cod in browser. Generator de un malware, care incepe sa izvorasca spamuri in lista de prieteni a victimei.
De curand, au circulat si videourile cu
mortul... Osama Bin Laden. Tot o escrocherie.
Unde se ascunde siguranta retelelor sociale?
Huffington Post a nominalizat deja cele mai obisnuite noua inselatorii de pe "marele" Facebook. Pacaliti mai exista insa. Care, de exemplu, mai dau click pe cate un chestionar, situat pe "clona" Facebook-ului. La sfarsit, ti se cere numarul de telefon, chipurile, ca sa-ti trimita rezultatele. Care rezultate? Poate ale actiunilor viitoare intreprinse de hackeri... Se pot face multe in numele tau. Actiuni, care nu te au decat ca martor pasiv (
activ ai fost deja, cand ai furnizat datele personale!).
Greu de depistat sunt schemele de phishing, iar asta pentru ca acele "clone" tip Facebook sunt destul de
fidele. Aflarea numelui de utilizator, precum si a parolei au ca scop extinderea "tentaculelor" si in alte conturi ale tale.
Din cand in cand te mai poti trezi si cu mesaje de la "Facebook" sau de la "echipa Facebook", care-ti invadeaza linistea prin insistenta lor si rapiditatea pe care trebuie sa o dovedesti tu. Si anume, sa-ti dai un update contului. Necesare sunt, evident, userul si parola. Ce firesc pare totul! Sfatul este sa raportezi contul care a trimis mesajul si sa-l stergi imediat.
Dar cel mai bine e sa o iei la fuga insa... Sau sa tii mouse-ul in aer si sa nu dai click pe nimic!?
Se pare ca setarile de securitate ale Facebook nu sunt suficiente pentru a-i impiedica pe hackeri. Cel mai corect ar fi ca tu, utilizatorul, sa reusesti sa imprimi actiunilor tale un fel de "inteligenta a activarii click-ului". Sau sa se inventeze, eventual, un mouse capabil de asa ceva. De ce nu? Totul e posibil! Altfel nu am fi ajuns aici!