Un scriitor, doi scriitori, de Alex. Stefanescu, cartea vedeta la Bookfest 2014
alex stefanescudialoguricartireplicipsihologievlad a popescudragoste
Topul celor mai bine vandute titluri la cea de-a IX editie a Salonului International de Carte Bookfest se prezinta astfel:
Un scriitor, doi scriitori, de Alex. Stefanescu. Ilustratii si conceptie grafica: Bogdan Petry
De cele mai multe ori ne imaginam ca intre un critic literar si scriitori nu poate exista decat o stare de razboi. Focurile se aprind si se sting, dar anecdotele raman. Dupa mai bine de patruzeci de ani de critica literara, Alex. Stefanescu povesteste cele mai amuzante intalniri cu scriitori romani, acompaniat de Bogdan Petry, un alt critic cu experienta… in tuse si fizionomii.
Cum a scris Nichita o poezie care s-a pierdut, cine se tocmea olteneste cu Marin Preda, cum astepta Marin Sorescu Premiul Nobel si care era reteta de cucerit femei a lui Grigore Vieru – toate astea si multe altele o sa le afli citind Un scriitor, doi scriitori.
Personaje principale ale acestor istorii sunt: L.M. Arcade, George Arion, Ana Blandiana, Geo Bogza, Nicolae Breban, Barbu Brezianu, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Alexandru Condeescu, Daniel Cristea-Enache, Ion Cristoiu, Gabriel Dimisianu, Mircea Dinescu, Geo Dumitrescu, Nicolae Manolescu, Octavian Paler, Adrian Paunescu, Marin Preda, George Pruteanu, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Constantin Toiu, Laurentiu Ulici, Eugen Uricaru, Grigore Vieru, Matei Visniec
Turnul, de Simon Toyne (colectia Strada Fictiunii, Bestseller)
Al treilea volum al Trilogiei Sancti
Pentru prima data in istoria ei, inexpugnabila Citadela din inima orasului Ruina isi va deschide portile in fata lumii de dincolo de zidurile ei. De ce tocmai acum, dupa secole de secrete si conspiratii? Un virus mortal face ravagii printre calugarii ordinului Sancti si ameninta sa cuprinda tot orasul. Gabriel Mann este si el infectat, dar in sangele lui s-ar putea gasi formula unui antidot. Liv Adamsen a ramas in oaza din desert care i-a devenit casa, inconjurata de straini. Totusi, Liv are probleme mai mari decat propria siguranta... In SUA, agentul FBI Joe Shepherd ancheteaza disparitia unui celebru cercetator de la NASA. Este vorba de o rapire sau de o crima? Ancheta FBI-ului dezvaluie itele unei conspiratii cu implicatii globale, si un lucru devine clar pentru toti: un eveniment cu totul extraordinar e pe cale sa se intample. Dar va fi un nou inceput sau Sfarsitul Zilelor?
Cartea gesturilor, de Joseph si Caroline Messinger
Pornind de la modul de a strange mana cuiva si de la felul in care ne incrucisam picioarele sau ne incruntam putem afla ce climat mental si ce personalitate avem. Cu ajutorul acestei carti puteti invata foarte usor care sunt atitudinile si pozitiile care va dezavantajeaza (si trebuie corectate) si care sunt cele pe care e bine sa le valorificati, pentru a le transmite celorlalti un semnal pozitiv privitor la personalitatea si capacitatile dumneavoastra.
Peste 300 de imagini si o descriere simpla a gesturilor pe care le intalniti in viata de zi cu zi va permit acum sa va specializati in decodarea gesturilor si sa va amuzati decodand semnalele pe care vi le trimit interlocutorii dumneavoastra.
Oblomov, de I.A. Goncearov (colectia Strada Fictiunii, Clasic)
Ilia Oblomov, fiu de boieri crescut in puf si obisnuit cu viata molcoma si degraba mangaietoare a simturilor de la mosia Oblomovka, traieste la Sankt Petersburg. A renuntat de mult la slujba, intrucat o gasea prea obositoare, si e pe cale sa renunte si la lume, cand toate planurile ii sunt date peste cap de iubire. Dar oamenii deosebiti iubesc intr-un fel special. Si ce poate fi mai rascolitor decat dragostea unui suflet speriat de viata ca de o furtuna naprasnica?
De peste 150 de ani, Oblomov este un arhetip literar si cultural. Dar nu este arhetipul lenesului, asa cum multi se grabesc sa creada, cunoscandu-l pe Ilia Ilici. Maiestria lui Goncearov a dat lumii un personaj unic, al carui suflet s-a stins de doua ori, iar trupul – o singura data.
„Goncearov e de zece ori mai talentat decat mine.“ Cehov
Viata face toti banii, de Vlad A. Popescu (colectia Strada Fictiunii, Lista lui Alex. Stefanescu)
„Ludica si parabolica, purtatoare a unui secret umor, ca aceea a lui Razvan Petrescu sau a Doinei Rusti, proza lui Vlad A. Popescu se remarca in acelasi timp prin perspicacitate in intelegerea-imaginarea modului de functionare a psihologiilor. Personajele, repede si expresiv schitate, isi dezvaluie modul de a gandi pe parcursul unor dialoguri alerte. Schimburile de replici, de pe pozitii de obicei adverse, seamana cu un meci de ping-pong si sunt captivante.“
(Alex. Stefanescu despre Viata face toti banii)