Tablouri evaluate la sute de mii de euro, in cadrul licitatiei de iarna
licitatie de iarnaartmarktonitzapetrascupalladygrigorescu
Licitatia de Iarna organizata de Artmark propune doua opere magistrale semnate de Nicolae Tonitza: "Buna dimineata!" (foto) si "Lebada alba".
Prima dintre ele este clasata in Tezaurul patrimoniului national si are o valoare estimata la 120.000-160.000 de euro, iar a doua este clasata in Fondul patrimoniului national si are o valoare estimata la 60.000-90.000 de euro.
"Buna dimineata!" provine din colectia dr. Iosif Dona care, de altfel, a fost poate si cel mai infocat colectionar de Tonitza.
Cu o colectie de 44 de uleiuri, acuarele si desene de Tonitza, Iosif Dona devine pentru artist, dincolo de prieten apropiat, un "sfetnic de bun gust".
"Buna dimineata!" a fost realizata spre sfarsitul anilor '20, perioada in care nudurile pictate de Tonitza se vindeau deja la sume considerabile, mai ridicate chiar decat cele pictate de Gheorghe Petrascu sau Theodor Pallady.
A doua opera de Tonitza din licitatie, portretul unei copile pure, cu referinte mitologice, "Lebada alba", provine dintr-o colectie retrocedata de Muzeul Colectiilor de Arta, in 2007, cea a diplomatului interbelic Vasile Stoica.
Contemporan cu Tonitza, Pallady este prezent in licitatie cu opera "Natura statica cu liliac si pipa" (estimata la 40.000-55.000 de euro), care a facut parte din colectia Marie Jeanne Diamandy (fiica sotiei lui Pallady) si a sotului sau Nicolae Bastaki.
Uleiul s-a aflat in expozitia personala a artistului de la Ateneul Roman din primavara anului 1933, expozitie care i-a atras pe cei mai faimosi colectionari ai epocii: George Oprescu, Krikor Zambaccian, Henri Trembiski, Nicolae Ghika-Budesti, Marina Stirbei sau Emil Ottulescu.
Prezent in licitatie este si Gheorghe Petrascu. Operele "Flori de Camp" (tablou estimat la 20.000-30.000 de euro) si "Garoafe" (colectia actorului Dinu Ianculescu, estimat la 12.000-18.000 de euro) sunt capodopere de natura statica, gen pe care nici un alt pictor nu-l cultiva cu asemenea expresivitate si concentrare.
Din licitatia care incheie anul 2014 nu puteau lipsi vechii maestri Theodor Aman si Nicolae Grigorescu.
Primul este prezent cu opera "Seara de bal mascat" (estimata la 20.000-30.000 de euro) si al doilea cu "Ciobanas" (estimata la 25.000-35.000 de euro).
Tabloul provine din colectia Armand Calinescu, prim-ministru al perioadei interbelice, si este reprezentativ pentru discursul estetic traditionalist al artistului.
Expozitia licitatiei poate fi vizitata pana pe 16 decembrie, la Palatul Cesianu-Racovita, iar, pe 17 decembrie, de la orele 19.30, la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, va avea loc licitatia.