Studiu: Arta ne produce bucurie, exact ca atunci cand ne indragostim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu: Arta ne produce bucurie, exact ca atunci cand ne indragostim
Tomografiile pe creier arata ca arta ne influenteaza la fel ca o iubire inflacarata, spune un nou studiu, citat de The Telegraph.
Un grup de persoane a fost supus unor teste tomografice in timp ce priveau 30 de picturi celebre. Operele de arta pe care le-au considerat frumoase au dus la cresterea debitului sangvin cu 10%, o reactie similara celei obtinute daca s-ar fi uitat la persoana iubita.
Picturile lui John Constable (foto jos), ale neoclasicului francez Ingres si ale artistului italian Guido Reni, au dat nastere unei reactii de placere asemanatoare, in cazul tuturor celor care au participat la experiment.
Lucrarile lui Hieronymus Bosch, Honore Damier sau ale artistului flamand Massys – cea mai "urata" arta folosita in experiment – au dus la un debit sangvin mai redus. Alte picturi folosite apartin lui Monet (foto stanga), Rembrandt, Leonardo da Vinci si Cezanne.
Profesorul de neuroestetica de la University College din Londra, Semir Zeki, cel care a condus experimentul, a declarat ca ideea de la care a pornit studiul a fost aceea de a vedea ce se intampla cu creierul cand ne uitam la tablouri frumoase.
"Am descoperit ca, atunci cand privim o opera de arta – fie ca este un peisaj, natura moarta, o pictura abstracta sau un portret – apare o intensa activitate in acea parte a creierului legata de placere".
"Am pus oamenii la tomograf si le-am aratat tablouri la un interval de 10 secunde. Apoi am masurat schimbarea de flux de sange in cortexul medial orbitofrontal. Reactia a fost imediata. Am aflat ca arta ne induce o stare de bine".
La test au participat zeci de persoane, alese aleatoriu, cu relativ putine cunostinte legate de arta, nefiind astfel influentate de "numele" artistului.
Studiul este o dovada in plus ca arta trebuie sa devina un bun accesibil publicului larg. Lumea artei este insa ingrijorata, din cauza marilor taieri de bugete, ca acest lucru va deveni din ce in ce mai greu accesibil.
In Marea Britanie, organizatia Art Fund a lansat o campanie luna trecuta, prin care a oferit bilete gratuite la muzee si galerii, plus reduceri la marile expozitii.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"