Senatorii comisiei de cultura, surprinsi de decizia CNC, in cazul Nymphomaniac Vol. II
nymphomaniacsenatoriculturacnc
Presedintele Comisiei pentru cultura si media a Senatului, senatorul Georgica Severin, este surprins de hotararea comisiei de rating a Centrului National al Cinematografiei. Filmul Nymphomaniac Vol. II al regizorului danez Lars von Trier a fost incadrat la categoria "Interzis minorilor sub 18 ani si interzis proiectiei cu public", ceea ce implica interdictia proiectiei filmului respectiv in cinematografe.
Surprinderea este generata, mai intai, de faptul ca prima parte a filmului, Nymphomaniac Vol. I, care ruleaza deja in cinematografe, a primit autorizarea de difuzare din partea aceleiasi comisii, iar, apoi, de informatia potrivit careia Romania este singura tara europeana care a luat aceasta grava decizie, de a interzice proiectia cu public a filmului.
Presedintele Comisiei pentru cultura si media a Senatului face apel, pe aceasta cale, la conducerea Centrului National al Cinematografiei si la comisia de rating sa reanalizeze o decizie care ar situa Romania in afara spatiului cultural european si sa permita iubitorilor romani ai celei de-a 7 arte sa vada pe ecranele cinematografelor mari actori, precum Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe, Uma Thurman sau Stellan Skarsgĺrd, care dau substanta viziunii artistice a unui mare regizor.
In fapt, Nymphomaniac Vol. II a fost clasificat in categoria „filme nerecomandate tinerilor sub 15 ani”, in Danemarca, „filme nerecomandate tinerilor sub 16 ani” in Elvetia, Estonia, Franta, Germania si Olanda si „filme interzise minorilor” in Cehia.
Ingrijorarea provine din tentativa unei comisii legal constituite de a cenzura opera unui creator de film de valoare mondiala, recunoscuta prin nominalizarile la Oscar si la Globurile de aur si prin numeroase premii la festivaluri internationale de film.
Decizia comisiei C.N.C. nu poate sa nu ne aduca aminte de alte astfel de tentative, facute in numele moralei publice si a unei false pudori, care au avut ca subiect opere ale unor creatori de arta de valoare mondiala, precum Gustave Flaubert, sau ale unor mari scriitori romani, precum Geo Bogza. A aplica artei secolului XXI astfel de tipare este un evident regres.