Scheme de ajutor financiar pentru cultura. Peste 5.700 de operatori culturali vor beneficia de sprijin
ajutor financiar culturaajutor enitati culturalescheme ajutor cultura
In contextul pandemiei COVID-19, care a afectat grav sectorul cultural din Romania, Ministerul Culturii a pregatit un pachet de masuri menit sa sprijine reluarea activitatii operatorilor din domeniu si, implicit, relansarea ofertelor culturale pentru publicul larg.
Redeschiderea spatiilor culturale reprezinta un prim pas in vederea relansarii activitatilor culturale, tinand seama si de accelerarea procesului de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania. In acest sens, Ministerul Culturii a initiat discutii cu Ministerul Sanatatii si cu alte ministere privind un calendar concret care sa ofere predictibilitate operatorilor culturali.
Dupa mai bine de doua luni de consultari si peste 15 runde de intalniri organizate la nivel de Guvern, in 2020, cu reprezentantii sectorului cultural, Ministerul Culturii a centralizat si analizat propunerile inaintate si a elaborat un pachet de sprijin financiar care urmareste relansarea activitatii culturale a aproximativ 5.700 de beneficiari:
1. Schema de ajutor de minimis, dedicata exclusiv sectorului cultural independent din Romania, ofera posibilitatea profesionistilor (artisti, muzicieni si alti operatori culturali inregistrati ca ONG sau SRL) de a accesa un microgrant nerambursabil in valoare fixa de 8.000 de euro care sa le asigure continuitate in domeniul cultural in care activeaza;
2. Schema de ajutor de stat cuprinde 4 tipuri de granturi si vine sa sprijine financiar evenimentele culturale, festivalurile, librariile si editurile grav afectate de efectele pandemiei. Banii vor fi alocati pentru proiecte viitoare, iar valoarea granturilor va fi determinata de numarul de bilete sau carti vandute de fiecare operator cultural in 2019.
Ministerul Culturii sustine ca se va asigura ca sprijinul financiar acordat la nivel de proiect ajunge la beneficiarii finali prin delimitarea categoriilor de cheltuieli eligibile, respectiv avansul acordat sa fie imediat transferat prestatorilor (artisti, tehnicieni si alti lucratori din sectorul cultural).
Cum vor fi distribuite sumele in functie de beneficiari
In ceea ce priveste alocarile financiare aferente celor doua scheme, sectorul cultural independent va beneficia de aproximativ 60% din suma totala alocata, evenimentele culturale si festivalurile de aproximativ 20%, iar librariile si editurile de restul de 20%.
Elaborarea celor doua scheme de ajutor a fost finalizata, iar documentatia a fost avizata la nivelul Ministerului Culturii.
Imediat dupa asigurarea finantarii pentru schemele de ajutor dedicate sectorului cultural, Ministerul Culturii va lansa in consultare publica actul normativ de aprobare a acestora.
In acest sens, Ministerul Culturii reitereaza necesitatea parcurgerii, in cel mai scurt timp, a etapelor de avizare, astfel incat sprijinul financiar nerambursabil sa ajunga cat mai repede la beneficiarii finali, mai ales in aceasta perioada dificila pentru operatorii culturali din Romania.
"Ministerul Culturii isi propune sa asiste financiar relansarea proiectelor culturale. Doar astfel ne putem asigura ca atat artistii independenti, cat si operatorii culturali vor putea crea noi produse culturale sau vor continua cu noi editii pentru evenimentele sau festivalurile care si-au castigat de-a lungul anilor faima europeana si mondiala", a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu
Indemnizatii, microgranturi, amanarea platii ratelor
Pentru a veni in sprijinul operatorilor culturali afectati de masurile si de restrictiile impuse pe perioada pandemiei, Ministerul Culturii a centralizat si analizat toate nevoile urgente ale sectorului cultural si, impreuna cu celelalte ministere, a elaborat si implementat un plan de masuri specifice.
1. Indemnizatii/somaj tehnic in valoare de 4.072 lei pentru toti artistii si lucratorii culturali. Ca urmare a demersurilor realizate, Ministerul Culturii a introdus in categoria de beneficiari eligibili si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor si drepturi conexe. Aceasta masura este valabila pana pe 30 iunie 2021.
In prezent, Ministerul Culturii initiaza discutii cu Ministerul Finantelor pentru ca operatorii culturali sa beneficieze de o scutire a platii taxelor pentru indemnizatii sau de o reesalonare a acestora fara dobanzi si penalitati, dat fiind ca, pana la repornirea activitatilor culturale, acestia nu pot inregistra niciun fel de venituri.
2. Microgranturi, capital de lucru sau capital pentru investitii. Ministerul a reusit sa includa si operatorii culturali in categoria beneficiarilor eligibili ai sprijinului financiar acordat prin efectul OUG 130/2020. In prezent, in completarea ajutorului primit prin intermediul OUG 130/2020 si tinand cont ca activitatea sectorului este in continuare suspendata, Ministerul Culturii are in analiza si va inainta cu celeritate Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului propunerea de includere a codurilor CAEN aferente industriei culturale in cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa stabilite conform OUG 224/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentatie si agentii de turism, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei COVID-19.
3. Amanarea platii ratelor la banci. Prin implicarea Ministerului Culturii, si operatorii culturali au beneficiat, in 2020, de amanarea platii ratelor la banci. Ministerul Culturii va inainta Ministerului Finantelor propunerile operatorilor din industria culturala cu privire la modificarea restrictiei de 9 luni ce vizeaza amanarea platii ratelor si permiterea amanarii pana cel putin la data de 01.10.2021, in cazul entitatilor care isi desfasoara activitatea in sectorul cultural.
4. Sectorul cultural a mai beneficiat si de amanarea rambursarii pretului biletelor pentru evenimentele care nu au mai avut loc in 2020.
5. La initiativa Ministerului Culturii, 167 de lucrari semnate de 100 de artisti romani contemporani au fost cumparate de Muzeul National de Arta Contemporana.
6. In plan consultativ, Ministerul Culturii a preluat solicitarile rezultate in urma discutiilor din cadrul grupului de lucru organizat la nivel de viceprim-ministru si le-a inaintat catre ministerele cu atributii in domeniile respective, urmand sa asigure sustinerea acestora la nivel guvernamental.