Romania a reusit inscrierea Peisajul cultural minier Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si a Patrimoniului in pericol
rosia montana unescorosia montana in pericolsituatie rosia montana
Peisajul cultural minier Rosia Montana a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luata, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial in cea de-a 44-a sa sesiune, extinsa, de la Fouzhou, China, editie care se desfasoara online intre 16-31 iulie 2021.
Valoarea universala exceptionala a Peisajului cultural minier Rosia Montana - cel mai important, extins si divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichitatii romane, impreuna cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole - a fost, astfel, recunoscuta pe baza criteriilor (ii), (iii) si (iv) definite de Conventia Patrimoniului Mondial, arata Ministerul Culturii.
Potrivit acestuia, o idee care a crescut si a rezistat in ultimele doua decenii - datorita comunitatii stiintifice nationale si internationale, institutiilor de specialitate, comunitatii locale si societatii civile stranse in jurul sau si adusa de Romania in atentia UNESCO - este validata la cel mai inalt nivel, in ziua in care tara noastra a sarbatorit 65 de ani de la aderarea la Conventia UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, stiinta si Cultura).
In acelasi timp, situl a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol, recunoscandu-i-se, astfel, atat vulnerabilitatea, cat si necesitatea luarii de masuri urgente de protectie.
In acest sens, este incurajata cooperarea internationala si este recomandata invitarea la Rosia Montana a unei misiuni tehnice de monitorizare reactiva pentru a se stabili starea de conservare optima si un program de masuri pentru asigurarea iesirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial in pericol.
Este deschis, astfel, drumul cooperarii internationale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice in lume, prin valorificarea potentialului sau economic in relatie cu dezvoltarea turismului cultural si de mediu, care insotesc statutul de sit al patrimoniului mondial
"Astazi, munca de cercetare stiintifica, documentare si conservare de aproape doua decenii a specialistilor si comunitatii patrimoniale din Romania si din lume este rasplatita prin recunoasterea de catre UNESCO a valorii universale exceptionale a sitului de la Rosia Montana, iar pe aceasta cale, multumim tuturor celor care s-au alaturat cauzei salvarii si promovarii, in lume, a sitului monument istoric.
Este o realizare si, in acelasi timp un inceput de drum, pentru Romania si toti cei care inteleg ca viitorul este al solidaritatii si al dezvoltarii sustenabile, care nu sacrifica nici istoria, cunoasterea sau spiritul unui loc, nici perspectivele generatiilor viitoare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Culturii.
Foto: facebook Ministerul Culturii