Protest fara precedent al unui grup de 500 de scriitori
scriitoriprotestdrepturicartidatemonitorizarefurturi
Este o lovitura de forta. 500 de scriitori au publicat la inceputul acestei saptamani o petitie de protest impotriva "supravegherii in masa" cu ajutorul Internetului, solicitand semnarea unei Carte Internationale a drepturilor utilizatorilor de Internet, sub egida ONU.
Iata, pe scurt, cateva idei care se degaja din petitia celor 500 de scriitori:
In ultimele luni, subiectul supravegherii in masa a devenit de notorietate publica. Cu doar cateva click-uri, Statul poate sa patrunda in dispozitivele portabile, in e-mail-uri, in retelele sociale si in istoricul cautarilor noastre pe Internet. Poate supraveghea inclinatiile noastre, activitatile noastre, conturile noastre bancare, stocand date si putand prezice consumul si comportamentul nostru in viata de zi cu zi.
Pilonul fundamental al democratiei este inviolabilitatea integritatii individului. Integritatea umana se extinde dincolo de corpul fizic. In intimitatea si in mediile lor personale si de comunicare, toate fiintele umane au dreptul la viata privata. Acest drept fundamental a devenit caduc prin utilizarea abuziva a evolutiilor tehnologice de catre statele si companiile infiintate pentru supravegherea in masa.
O persoana plasata sub supraveghere nu mai este un om liber; o societate aflata sub supraveghere nu mai poate fi considerata o democratie. Pentru a fi liberi in continuare, drepturile noastre democratice trebuie respectate si in mediul virtual ca si in cel concret. Consideram ca:
Supravegherea violeaza sfera privata si compromite libertatea de opinie;
Supravegherea in masa trateaza orice cetatean ca pe un potenţial suspect;
Supravegherea face viata unui individ transparenta, in timp ce Statul opereaza in secret. Dupa cum s-a putut demonstra aceasta putere obtinuta de Stat este abuziva;
Monitorizarea persoanelor este un furt. Datele care ne sunt furate ne apartin. Atunci cand aceste date sunt folosite pentru a ne prezice comportamentul mai suntem jefuiti si de altceva: principiul liberului arbitru, care este esential in libertatea democratica.
Cerem dreptul tuturor cetatenilor acestei planete de putea avea o viata privata iar daca datele noastre sunt stocate ilegal pentru a fi utilizate in mod abuziv de catre stat sa fie imediat sterse. Cerem ca toate statele si organizatiile care se ocupa cu strangerea acestor date sa ne respecte aceste drepturi.
Cerem tuturor cetatenilor sa se ridice pentru a apara aceste drepturi.
Cerem Natiunilor Unite sa recunoasca importanta protectiei drepturilor civile in era digitala si sa creeze o carta internationala a drepturilor digitale.
Printre semnatari se afla: Juli Zeh, Ilija Trojanow, Eva Menasse, Janne Teller, Priya Basil, Isabel Fargo Cole, Josef Haslinger, J.M. Coetzee, Michael Ondaatje, Günter Grass, Paul Auster, Margaret Atwood, Don DeLillo, Jonathan Littell, Daniel Cohn-Bendit, Björk, David Grossman, Amos Oz, Henning Mankell, Per Olov Enquist, Orhan Pamuk, Martin Amis, Peter Sloterdijk, Dave Eggers, Jeffrey Eugenides, Richard Ford, Richard Powers, James Salter, David van Reybrouck, Yann Martel, Juan Gabriel Vásquez, Alaa al-Aswany, Jean-Jacques Beineix, Marie Darrieussecq, Philippe Djian, Lionel Duroy, Boualem Sansal, Mathias Énard, Jérôme Ferrari, Laurent Gaudé, Catherine Millet, Frédéric Mitterrand, Martin Winckler, Flore Vasseur, Ulrich Beck, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Peter Esterhazy, Erri de Luca, Javier Marías, Julian Barnes, Louis de Bernières, Ian McEwan, Will Self, David Vann, T.C. Boyle, Jennifer Egan.