Obiecte liturgice si tiparituri cu valoare istorica la Muzeul National Cotroceni
muzeul national cotrocenipatriarhia ortodoxa romanabiblioteca sfantului sinod
O expozitie ampla de carte veche si obiecte liturgice din secolele XVII-XVIII lanseaza un semnal tuturor celor interesati incepand cu ora 18.00, 16 noiembrie.
Organizata de Muzeul National Cotroceni impreuna cu Patriarhia Ortodoxa Romana - Biblioteca Sfantului Sinod, prezentarea publica se inscrie sub numele "Intru folosul crestinescului norod - cultura si spiritualitate in Tara Romaneasca (a doua jumatate a secolului al XVII-lea - secolul al XVIII-lea)", un eveniment care incheie proiectul cultural "Cotroceni XX". O aniversare a celor 20 de ani de la infiintarea muzeului (1991-2011). Dar si un prilej pentru reliefarea infloririi culturale a societatii romanesti, a deschiderii catre Occident, precum si a insemnatatii ortodoxiei pentru majoritatea romanilor.
Este vorba exact de perioada cand spiritualitatea romaneasca a fost alimentata prin eforturile domnitorilor Tarii Romanesti, carora li s-au alaturat inaltii ierarhi ai bisericii. Astfel, anul 1678 este marcat de infiintarea, la Bucuresti, a unei tipografii cu rol major pentru evolutia culturala. O initiativa a mitropolitului Varlaam, prin care incepea sa evolueze un amplu program editorial.
Tipariturile vor fi regasite si in actuala expozitie: ”Evanghelie”, "Apostol", "Biblia", realizate cu ajutorul domnitorului Serban Cantacuzino. O opera continuata de domnitorul Constantin Brancoveanu, dar si de mitropolitii Teodosie si Antim Ivireanul. Traduse, de asemenea, in limba romana, ele au dat posibilitatea credinciosilor sa se impartaseasca cu informatii de natura divina. Printre acestea, vor fi regasite: "Pravoslavnica Marturisire" (1691), "Evanghelie greco-romana" (1693), "Antologhion" (1697), "Acatistul catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu" (1698, carte unicat), "Mineiul" (1698). Dar si "Istoria sfanta a lui Alexandru Mavrocordat", tiparita de Nicolae Mavrocordat, o lucrare apartinand lui 1716, anul care incheie seria tipariturilor unei perioade care face obiectul expozitiei. Care va functiona intre 16 noiembrie si 23 ianuarie.
Vor putea fi admirate si apreciate icoane, podoabe ale unor biserici secolului al XVII-lea, ca si piese de argintarie, printre acestea remarcandu-se potirul donat de Constantin Brancoveanu si doamna Maria, sotia sa, ctitoriei lor "Sfantului Ioan".