Noi recorduri pe scena artei contemporane
artmarklicitatiirecordurihoria damiandiet saylercorneliu brudascu
Licitatia de Arta Postbelica si Contemporana organizata de Artmark pe 8 aprilie a adus un total de peste 200.000 de euro si trei recorduri importante de autor.
Horia Damian, Diet Sayler, Corneliu Brudascu si ceilalti artisti contemporani continua sa propulseze piata romaneasca de arta actuala spre nivelul celei internationale.
Un nou record de autor a fost stabilit pentru unul dintre cei aflati in topul celor mai bine tranzactionati artisti contemporani romani pe piata internationala in ultimii trei ani, Horia Damian, prin opera "Eve endormie", achizitionata pentru suma de 11.000 de euro.
Acestuia i se alatura artistul contemporan Diet Sayler cu un record de 6.500 de euro pentru "Constructii pentru maine", continuand astfel ascensiunea din clasamentele pietei de arta pentru anul 2013.
Tot la capitolul recorduri, se inscrie si Corneliu Brudascu prin opera "Inger", adjudecata cu 6.000 de euro, de patru ori mai mult decat pretul de pornire.
Dintre vedetele licitatiei au facut parte si Gheorghe Vranateanu cu "Poveste de iarna" si "Peisaj de iarna", fiecare fiind adjudecata cu 3.250 de euro (dublul pretului de pornire); Sabin Balasa cu "Cele trei gratii" (3.000 de euro, cvadrupul pretului de pornire) si "Calatorie in timp" (6.500 de euro) sau Ion Pacea cu "Melci si scoici" (3.750 de euro).
Printre preferintele participantilor, s-au aflat si Corneliu Baba cu "Regele nebun" (10.000 de euro) si "Venetia" (24.000 de euro) sau Alexandru Ciucurencu cu "Natura statica in atelier" (9.500 de euro) si "Natura statica cu papusa"( 13.000 de euro).
Urmatoarele licitatii Artmark care vor avea loc pe 16 aprilie, aduc in ajunul sarbatorilor pascale, prin Licitatia de Valori Traditionale, o serie variata de obiecte de colectie, vinuri, icoane si tablouri religioase, precum si o gama sofisticata de bijuterii prin Licitatia de Bijuterii.
Publicul va putea admira si cumpara vinuri "candidate la perfectiune" dupa punctajele Parker/Suckling/Galloni (cu preturi de pornire incepand de la 45 de euro), obiecte decorative care au facut parte din colectia dr. Iosif Dona, retrocedata de Muzeul National de Arta al Romaniei, cu preturi de pornire sub 80 de euro, sau icoane din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea cu o provenienta aparte, cu ppret de pornire sub 300 de euro.
Pretiosul obiectelor Licitatiei de Valori Traditionale rezida tocmai in simbolurile transmise de intregul univers de credinte si datini recreat in aceasta expozitie.
Cu o alta perspectiva a pretiosului este intampinat publicul in cazul Licitatiei de Bijuterii, care este dedicata rafinamentului, elegantei si romantismului feminin.
Din 100 de loturi special alese pentru a raspunde tuturor preferintelor, admiratorii vor putea alege de la cercei cu diamante sub pretul de 100 de euro, la inele cu safire veritabile sub 300 de euro, dar si, intr-un alt registru valoric, bijuterie importanta precum o brosa in stil Art Deco din platina, bogat decorata cu diamante, pentru mai putin de 8.000 de euro.
Expozitia Licitatiei de Valori Traditionale si a celei de Bijuterii va mai putea fi admirata pana pe 15 aprilie la Palatul Cesianu-Racovita.
Cele doua licitatii vor avea loc pe 16 aprilie, la Club Biavati, din Strada Serghei Rahmaninov, numarul 2B.