Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si roua Sanzienelor
sfantul ioan botezatoruldragaicesanzieneplante de leacfemeicopiiritualuriobiceiuritraditiicrestini ortodocsibisericaflori de sanzieneculte stravechiadevarzahariaelisabetaiisus hristosmantuitorularhanghelul gavriilvechiul testament
Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul sau Sanzienele, cum mai este cunoscuta in popor, este una speciala.
Sfantul Ioan Botezatorul, mai mare decat toti cei nascuti din femei, este cel care a propovaduit oamenilor venirea Mantuitorului. Feciorul arhiereului Zaharia si al Elisabetei, Ioan a fost rodul unei minuni dumnezeiesti. Iar numele lui iudaic, Iohanan, prescurtare din Iehohanan, in traducere "Dumnezeu s-a milostivit", este o marturie in plus.
Parintii sai, oameni drepti inaintea lui Dumnezeu, nu au putut sa aiba copii, insa in urma rugaciunilor neintrerupte si a credintei nestramutate in puterea dumnezeiasca, miracolul a devenit realitate . Elisabeta cea stearpa pana atunci a nascut la batranete pe acela care avea sa anunte sosirea Celui care va schimba legile Vechiului Testament. Venirea pe lume a lui Ioan, cu 6 luni inaintea nasterii lui Iisus Hristos, a fost vestita lui Zaharia de catre arhanghelul Gavriil, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca se indoieste de vestea primita, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui copilului sau.
Ioan Botezatorul a dus o viata de aspra nevointa. Imbracat intr-o haina din par de camila si incins cu o curea de piele, acesta se hranea cu lacuste si miere salbatica, fiind un model de smerenie, in conditiile in care in lume erau deja picurate sabloanele atotputerniciei si ale suvernitatii peste tot si in toate.
Nasterea si modul in care acesta a trait reprezinta un indreptar pentru fiecare dintre noi. In credinta. In biruirea patimilor si a mandriei. In concentrarea capacitatii noastre spre binele aproapelui nostru. In acceptarea si propovaduirea Adevarului.
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este prilej de sarbatoare pentru toti credinciosii ortodocsi.
Aceasta zi este marcata in calendarul popular drept Sanzienele sau Dragaica. O denumire ce transmite parfumul cultelor stravechi si al paganismului imbinate in crestinism.
Cultul fecunditatii, al vegetatiei, al recoltei, un stravechi cult solar, dar si celebrarea campeneasca a sanzienelor, zane vesele care impart rodul holdelor, aduc fecunditate femeilor, inmultesc animalele si pasarile, vindeca bolile si inlatura suferintele oamenilor, sunt asociate sarbatorii crestine. Pentru a da un farmec aparte povestilor depanate de oamenii din popor.
Practicile si obiceiurile sunt diverse. Ritualurile vizeaza protectia gospodariilor si ogoarelor, abundenta si sanatatea, insa cea mai mare pondere o au ritualurile de dragoste.
Astfel, in noaptea de Sanziene, fetele isi pun flori de sanziene sub capatai pentru a-si visa ursitul. A doua zi, cununile sunt aruncate in coarnele vitelor si in functie de conditia animalului care a nimerit coronita, asa va fi si alesul. Astfel, cornul unei vite tinere simbolizeaza un tanar si, desigur, un om mai in varsta, daca soarta decide ca florile sa se opreasca in cornul unei vite batrane.
Nici flacaii nu raman mai prejos. Acestia aprind faclii si, invartindu-le dupa soare, arunca florile de sanziene impletite in coronite pe la casele fetelor de maritat. Daca se agata de horn, este un semn bun pentru o viitoare cununie.
Femeile tinere isi leaga mijlocul cu o curea facuta din sanziene pentru a nu avea dureri de mijloc la muncile campului. Sau le poarta in san pentru a atrage privirile.
Florile care sunt culese in aceasta zi sau in noaptea de Sanziene, duse la biserica si sfintite, capata si mai multa putere in alungarea relelor, avand o eficacitate sigura ca plante de leac. Tot acum, in aceasta noapte, cine va descoperi floarea alba de feriga poate sa fie sigur ca i-a suras norocul pe cale.
De altfel, medicina populara aminteste de remediile extraordinare ale sanzienei. Acea planta micuta, de camp, galben-aurie, cu miros fin. Pusa in apa de baie, ea este un leac miraculos pentru copiii sensibili, debili, fiind si un bun tratament impotriva frigurilor. Roua cazuta de pe flori in noaptea de sanziene are puteri miraculoase, vindecand bolile de piele si de ochi. Un prilej pentru femeile care vor sa aiba copii frumosi si sanatosi, dar si pentru cei care vor sa fie feriti de boli tot anul.
Cunoscuta si sub denumirea de "Amutitul Cucului", sarbatoarea Sanzienelor da prilej oamenilor de a afla prognoza verii. Astfel, daca pasarea va inceta sa cante inainte de Sanziene, atunci vara se anunta a fi una secetoasa.
In Dobrogea, in sudul Moldovei si Muntenia, Sanzienele se numesc Dragaice. Din aceasta zi nu lipsesc horele, care inchipuie dansul vesel al celor mai bune zane de peste an.