Marioara Murarescu: Cine iubeste cantecul este om bun, caci numai cantecul poate imblanzi si fiarele
marioara murarescutvemisiunetezaur folcoricpremiifilmsufletfolclortraditiecantec popularcantecmuzica
Marioara Murarescu nu si-a incheiat luna aici...
Pentru realizatoarea emisiunii, "Tezaur folcloric", ianuarie a avut doar 30 de zile. Mai trist este ca de-acum inainte si februarie, si martie, si restul lunilor anului au pierdut-o. Si noi..., care atunci cand auzeam acordurile vii populare ale emisiuni, stiam ca acolo este prezenta si vedeta care ne obisnuise asa. Va lipsi si celor care i-au stat aproape si au vazut omul din ea, dincolo de experienta, talentul, devotamentul si profesionalismul prezentatoarei.
Din 1982, cand grila de programe a televiziunii a inclus-o in spatiul emisiunii, a ramas acolo, manifestandu-si si hranindu-si iubirea pentru cantecul popular din propriul tezaur sufletesc. Cand s-au scurs peste 30 de ani de cantec popular nu stie nimeni. Nici macar timpul fluid.
La varsta de 66 de ani, dupa ce suferinta si o boala necrutatoare i-au ghidat drumul fara intoarcere, Marioara Murarescu a afisat stop pentru Pamantul care o gazduise. S-a retras, pastrandu-si insa cea mai importanta comoara. Un suflet in care se aud inca acorduri de muzica autentica romaneasca.
Cariera sa a fost incununata cu nenumarate recompense:
Premiul pentru cea mai reusita prezentare a unui obicei traditional la Festivalul International al filmelor de televiziune "Curcubeul de aur" (Moscova, 1980); Diploma la Festivalul minoritatilot nationale din Ungaria, Bekescsaba, 1984; Premiul pentru cel mai bun film folcloric dedicat tineretului, la Festivalul International al filmelor de televiziune "Curcubeul de aur" (Moscova, 1988); Premiul "Mihail Jora" acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor pentru 10 ani de "Tezaur folcloric" (1992); Diploma de Excelenta pentru initierea concursului "Mostenitorii", din partea Fundatiei Ethnos; Premiul de Excelenta pentru activitatea desfasurata în sprijinul folclorului primit in 2002, de la Ministerul de Interne; Ordinul National de Merit în Grad de Cavaler, oferit de presedintele Romaniei Ion Iliescu (2003); Diploma de Excelenta pentru promovarea valorilor culturii si sustinerea demersurilor culturale ale Muzeului national al satului Dimitrie Gusti (2005); Premiul VIP pentru 25 de ani de "Tezaur folcloric" (2007). In 2009, presedintele Traian Basescu i-a acordat Ordinul "Steaua Romaniei" in Grad de Cavaler. (sursa mediafax.ro)
Marioara Murarescu, mai presus decat viata, a iubit cantecul romanesc. O bijuterie rupta din tezaurul traditiei noastre populare, culeasa si lasata mostenire generatiilor de oameni... buni. Pentru ca, dupa cum spunea sufletul Marioarei, "cine iubeste cantecul este om bun, caci numai cantecul poate imblanzi si fiarele.”