Lumea este mai frumoasa cu parcari pictate si paduri colorate
artapicturaparcaridesignartisti plastici
Artistii plastici Vasile Muresan - Murivale si Mihai Topescu s-au "incapatanat" sa demonstreze ca lumea este (totusi) frumoasa, colorand unul o parcare din Bucuresti, celalalt o padure din judetul Gorj.
Plasticianul Vasile Muresan - Murivale a pictat o parcare
Vasile Muresan - Murivale iubeste cainii, iubeste florile, iubeste pictura, adora culorile.
Cu cativa ani in urma, la Caminul Artei, printre lucrari "traditionale", Murivale a expus si cateva tomberoane pictate. Si saboti de plaja incondeiati.
Alta data, la Galeria Orizont, a expus reinterpretari ale unor scene biblice pictate pe tablele unui acoperis dezafectat. Daca ar avea o scara inalta, Murivale ar picta si cerul in zilele cenusii. Ca sa-l faca frumos.
Vasile Muresan locuieste si lucreaza la Bucuresti. Si anume in Piata Decebal, in preajma celuilalt Centru Vechi, cel jerpelit si abandonat, aflat peste drum de Centrul Vechi cu terase si cluburi de fite.
Atelierul sau e vecin cu un loc viran marginit de un zid jerpelit si in preajma caruia huruie tramvaiul. Pe maidanul cu pricina oamenii arunca gunoaie. Alti oameni isi parcheaza masinile printre ele.
"Zidurile astea au purtat, vreme de multi ani, povara targurilor agresive. Cand am zugravit zidurile cu var, deodata s-a creat o stare de liniste si de tihna. Parcarea din fata casei mele era murdara si plina de gunoaie.
Am curatat-o de unul singur, fara ajutorul nimanui. Apoi am inceput sa pictez pe zidul alb. Am facut insolatie, m-am oprit, apoi am continuat. Ca sa fie frumos..."
Dintr-un paradis al sobolanilor, Murivale a transformat locul intr-o minunata lucrare de arta ambientala.
Tot ce a facut a facut de unul singur, pe osteneala lui, pe timpul vietii sale, pe banii lui.
Cand lucrarea a fost gata, artistul era cat pe ce sa fie amendat de Politia locala a Sectorului 3 pentru ca a executat lucrarea de arta ambientala fara sa aiba autorizatie. Pana la urma, a scapat de amenda.
Murivale si-a botezat interventia artistica "Atingerea inefabilului" si, cand a prezentat-o publicului, au venit oameni si din Targu Mures sau din Iasi sa o admire.
Lucrarea lui Murivale din Piata Decebal este si unica, este si frumoasa, este si importanta pentru ca demonstreaza ca arta are puterea de a transforma un paradis al gunoaielor si al sobolanilor intr-o minunata opera de arta ambientala.
Artistul Mihai Topescu a colorat o padure
La initiativa lui artistului Mihai Topescu, in cadrul proiectului Art Land "Gradina Paradisului", la care au participat aproximativ 30 de voluntari, in vara anului trecut, au fost vopsiti peste 600 de copaci din Padurea Dumbrava (satul Poienari, comuna Bumbesti-Pitic) din judetul Gorj.
"Aceasta, Padurea colorata, este prima usa pe care o deschid catre o tema noua - aceea a Inaltarii. Suntem, aici, printre copaci-coloane. Este un templu al naturii. Uite, oamenii se opresc aici si se plimba printre coloanele lui." - mi-a marturisit Mihai Topescu atunci cand m-a invitat sa vizitez Padurea colorata.
"Voi declina si voi dezvolta acest proiect in foruri publice si in spatii muzeale. Sper sa izbutesc." - mi-a mai spus artistul.
Despre Padurea colorata a lui Mihai Topescu, criticul de arta Adrian Buga spunea:
"Artistul lasa privitorului libertatea de a parcurge, inauntru, bogatia padurii unde totul se schimba la fiecare pas si la fiecare privire. Padurea tace, iar copacii se bucura plini de culoare.
Sub cupola cerului si a murmurului cromatic se aud chemari la reculegere. Intre cer si pamant apare aceasta catedrala cromatica in care ne putem plimba in voie.
In padurea colorata suntem prezenti intr-o comuniune dubla: una de ridicare spre un zenit simbolic omniprezent din Gradina Maicii Domnului, iar alta de reflectare launtrica, de vizitare a gradinii propriului nostru suflet.
Parcurgem, la fiecare privire, o fila de jurnal vizual, un jurnal al padurii, al copacilor, al vazduhului privit.
Padurea ne permite o privire in sus, nu in vidul cotidian, unde totul este gri, ci in plinul inaltului, cand plutim spre «celalalt taram»."
Mihai Topescu a izbutit, asa cum si-a dorit, sa decline tema Padurii colorate si in alte locuri; ultima infatisare a Padurii sale a facut obiectul unei expozitii - "Manifest", gazduita de Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia.
Prin lucrarile lor de Land Art si arta ambientala, Mihai Topescu si Vasile Muresan - Murivale au izbutit o frumoasa si tonica demonstratie a faptului ca, desi nu poate salva lumea, arta o poate face macar mai frumoasa. Ceea ce nu este deloc putin lucru.
Interventiile celor doi artisti pot fi vizitate/ admirate in locatiile amintite.
Citeste si:
Un producator gigant din Romania, cu afaceri de 100 mil. lei intra in insolventa, la cerere
Fotografiile apartin autorului