La 250 de ani de la nasterea lui Beethoven, un computer va incerca sa scrie continuarea Simfoniei a X-a, pe care compozitorul n-a apucat sa o termine
Ludwig van Beethoven s-a nascut la 16 (17?) decembrie 1770, la Bonn, iar lucrarile sale muzicale sunt piesele de rezistenta ale repertoriilor orchestrelor simfonice din intreaga lume. A studiat muzica, in mai multe etape, la Viena, cu Mozart, Haydn si Salieri. Auzul i-a slabit de timpuriu, incepand din 1804, iar la 1818 Beethoven era complet surd. In aceasta situatie fiind a compus Simfonia a IX-a, capodopera interpretata pentru prima oara la Viena, la 7 mai 1824, cu un succes imens.
Desi alcoolic si brutal, tatal lui Beethoven, un muzician mediocru, a intuit de timpuriu talentul muzical al fiului sau si si-a propus sa faca din el un nou Mozart, iar micul Ludwig a fost fortat de tatal sau sa abandoneze scoala si sa ia lectii de muzica (vioara si pian).
Cu o origine modesta, mizantrop si oarecum complexat de aspectul sau fizic (era scund, cu tenul inchis la culoare) Ludwig a trait mai multe povesti de dragoste, toate neimpartasite. I-au starnit, rand pe rand, dragostea Eleonore von Breuning, Giuletta Guicciardi, surorile von Brunsvik, Magdalena Willman, Antonie Brentano… dar niciuna dintre aceste relatii nu s-a finalizat cu o casatorie.
Constient de valoarea sa, obisnuia sa le raspunda celor care-i criticau muzica: "Chiar daca nu va place voua, o sa le placa altora, mai tarziu…"
Beethoven s-a stins din viata la 26 martie 1827, la varsta de 57 de ani neimpliniti. Lucra, pe patul de moarte, la cea de-a X-a sa Simfonie, pe care nu a mai apucat, insa, sa o termine.
In acest an, printre multele manifestari si concerte dedicate implinirii a 250 de ani de la nasterea lui Beethoven, va avea loc si un eveniment in premiera: la data de 28 aprilie 2020, o echipa formata din muzicologi si informaticieni va incerca sa "scrie" completarea Simfoniei a X-a, apeland la sprijinul Inteligentei Artificiale.
In total, in Germania vor avea loc in acest an peste 700 de evenimente dedicate lui Beethoven, evenimente pentru care autoritatile au alocat nu mai putin de 40 de milioane de euro.
Beethoven este atat de pretuit in tara sa de origine incat principalele partide din Germania, conservatorii Angelei Merkel si social-democratii, au semnat, inca din 2013, un acord de cooperare pentru sarbatorirea compozitorului, considerand acest lucru drept o "datorie nationala".
Sursa foto: maxpixels.net