Inaltarea Sfintei Cruci, un praznic cu semnificatii profunde pentru crestinii ortodocsi si catolici
inaltarea sfintei crucisfanta elenaconstantin cel marecruceiisus hristostaierea capului sfantului ioan botezatorubisericaortodocsicatolici
14 septembrie 335 a ramas o data sapata in istoria crestinatatii. Inaltarea Sfintei Cruci de catre patriarhul Macarie de la Ierusalim in timpul unei ceremonii solemne.
Dupa ce aceasta a fost descoperita, prin miracol dumnezeiesc, de catre imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare. Imparatul care a zidit si o biserica pe Golgota, locul ingroparii Mantuitorului Iisus Hristos.
In Biserica Sfantului Mormant sau "Martyrium", iar mai tarziu numita "Ad Crucem", este depusa cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci aflat de Sfanta Elena. La 13 septembrie.
Iar oficierea Sfintei Lturghii pe 14 septembrie isi intinde radacinile asupra Occidentului inca din secolele VII, VIII, evenimentului din 335 adaugandu-i-se si celebrarea momentului in care a fost redobandita relicva Sfintei Cruci de catre Heraclius in anul 629.
Racla continand o bucata din lemnul Sfintei Cruci fusese luata ca prada cu 14 ani mai inainte, atunci cand Cetatea Sfanta a fost cucerita de catre regele persan Cosroe Parviz.
Din pacate, in anul 1187, parti din aceasta Cruce s-au pierdut in batalia de la Hattin, locul unde au fost duse de catre Episcopul de Betleem. Crestinilor le ramane insa bucuria de a sti ca "in viata" exista totusi segmente din Sfanta Cruce trimise de Sfanta Elena la Constantinopol si la Roma. In prezent, si Muntele Athos detine "dovezi" ale mantuirii noastre. Cel mai de seama simbol al crestinismului.
Sarbatorit prin slujbe speciale la biserici, iar la sate, si in aer liber, la troite. Credinciosii postesc, evitand chiar si alimentele care se considera a fi marcate cu semnul crucii: peste, nuca, usturoi. Un post strict, care se alatura celui al "Taierii capului Sfantului Ioan Botezatoru".
Nu lipsesc pomelnicele, iar traditia populara ne mai vorbeste despre inchiderea pamantului, peste insectele si serpii care se pregatesc de iernat.
Culegerea plantelor cu efect terapeutic nu se va mai putea face dupa trecerea acestui praznic, ele nemaifiind "de leac". In schimb, incepe culesul viilor si se face mustul. Sunt prezente slujbe pentru un vin de calitate, iar "strugurele lui Dumnezeu", ultimul butuc al viei, se lasa pasarilor.