Goethe Institut si Institutul Francez abordeaza impreuna tema veacului scurs de la izbucnirea Primului razboi mondial
centenar primul razboi mondialgoethe institutinstitutul franzeccinematecaarhiva nationala de filme
In acest an, se implinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial. Centrele culturale germane si franceze din Romania au decis sa abordeze impreuna aceasta tema.
Ele vor prezenta, cu sprijinul Arhivei Nationale de Filme, in mai multe orase din Romania, filme istorice si contemporane, insotite de discutii si seri de lectura.
Documentarele si filmele de fictiune tematizeaza evenimentele razboiului, dar, mai presus de toate, consecintele umane, sociale si socio-politice ale Primului razboi mondial, punand intrebari cu privire la relevanta actuala a acestei catastrofe istorice.
Despre toate acestea vor discuta artisti, filosofi si sociologi, creand astfel o punte intre 1914 si 2014.
Seria de evenimente este sustinuta din Fondul franco-german Elysee.
Pe 10 aprilie 2014, de la orele 18.00, la Cinema Elvire Popesco, va fi organizata masa rotunda cu tema "1914-2014: Identitate-Natiune-Europa".
Vor participa Bogdan Murgescu, Georg Vobruba (Germania) si Jean-Noel Grandhomme (Franta). Moderator va fi Luca Niculescu.
De la orele 20.00, va fi proiectat filmul "Padurea Spanzuratilor", productie Romania, 1964, in regia lui Liviu Ciulei.
Pe 11 aprilie, la Cinema Eforie, de la orele 18.00, va fi proiectat filmul "Femeia si strainul", Germania, 1984, in regia lui Rainer Simon, iar, de la orele 20.00, filmul documentar restaurat "Serbarile culturale din Basarabia", Romania, 1926 si "La France", Franta, in regia lui Serge Bozon.
O zi mai tarziu, la aceeasi ora si in aceeasi sala, va fi proiectat filmul "Joyeux Noel", Germania/Franta, 2005, in regia lui Christian Carion si, de la orele 20.00, "Barbatii de pe Emden", Germania, in regia lui Berenger Pfahl.
Pe 13 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, de la orele 18.00, vor rula filmele documentare restaurate "Depunerea juramantului cercetasilor Legiunii Vlad Tepes, Braila" (Romania, 1915); "Razboiul pentru intregirea neamului" (Romania, 1920) si filmul artistic "In zori", Germania, 1933, in regia lui Gustav Ucicky.
De la orele 20.00, va avea loc masa rotunda cu tema "Obiectivitate vs. manipulare/documentatie vs. propaganda in film", cu Mirela Murgescu, Peter Stettner (Germania) si Florin Barbu.