Festivalul multi-arte EUROPALIA va fi cea mai importanta prezenta culturala romaneasca in inima Europei
In perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020 Romania este invitata de onoare a Festivalului Intrenational multi-arte EUROPALIA, care se desfasoara la Bruxelles si in alte orase belgiene, precum si in locatii din Marea Britanie, Franta, Olanda, Luxemburg si Germania, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei. Istoric, aceasta este cea mai consistenta prezenta culturala concentrata a Romaniei in Europa.
EUROPALIA este un festival multi-arte bianual, a carui prima editie a fost organizata acum 50 de ani, in 1969, iar tarile care au statutul de invitat de onoare (cum este cazul Romaniei, la aceasta editie) nu sunt doar state europene.
De-a lungul timpului, la EUROPALIA au fost invitate de onoare, printre altele, Italia, Franta, Spania, Portugalia, dar si Rusia, China, Turcia si Indonezia.
Manifestarile organizate in cadrul festivalului atrag, la fiecare editie, intre 1-1,5 milioane de spectatori/ vizitatori.
Participarea Romaniei la EUROPALIA cuprinde un numar de peste 250 de evenimente din domeniile: arte vizuale, muzica, film, literatura, teatru, arte performative.
Evenimentul principal al acestei editii a Festivalului EUROPALIA este retrospectiva Brancusi, una dintre cele mai mari realizate vreodata, care este organizata la Centrul Cultural BOZAR (dedicat artelor vizuale) de la Bruxelles.
In cadrul retrospectivei Brancusi de la BOZAR sunt expuse documente, desene si fotografii realizate de artist, precum si un mare numar de sculpturi care au fost imprumutate de la mari muzee din lume: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin si Centrul Pompidou din Franta, Muzeul Hirshhorn din Washington, Muzeul Guggenheim din New York, precum si de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta din Craiova, si o lucrare din colectia Academiei Romane.
Retrospectiva Brancusi este curatoriata de Doina Lemny. In prezent, Doina Lemny este muzeograf cercetator la Muzeul National de Arta Moderna din Paris (Centrul Pompidou) si un expert recunoscut international in opera si viata lui Constantin Brancusi.
Doina Lemny a absolvit Facultatea de Filologie la Iasi, iar teza de doctorat ("Mediul artistic si cultural în care a evoluat Constantin BrâncuÈ™i") a sustinut-o la Sorbona.
In cadrul EUROPALIA va fi prezentat spectacolul "Povestea printesei deocheate", in regia lui Silviu Purcarete, spectacol desemnat ca fiind cel mai bun al stagiunii 2018-2019 la cea de-a 27-a editie a Galei Premiilor Uniter.
Tot in cadrul EUROPALIA vor fi prezentate si peste 90 de filme romanesti, realizate de regizori apartinand mai multor generatii, precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Dan Pita, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Nae Caranfil, Radu Jude.
Mircea Cartarescu va avea, in noiembrie, intalniri cu studentii universitatilor din Bruxelles, Anvers si Gent, iar evolutia artei romanesti de la mijlocul secolului al XIX-lea pana in zilele noastre va fi evocata in cadrul expozitiei "Perspectives".
Participarea Romaniei la EUROPALIA a fost pregatita vreme de 5 ani de Institutul Cultural Roman si echipa EUROPALIA International.