Enigmele nedezlegate ale Bibliei
enigmebibliesodomaarca lui noearheologiararat
Biblia contine o colectie de texte canonice sacre in iudaism si crestinism, in care cred cu tarie mai mult de un miliard de oameni. Cartea sfanta contine insa si multe enigme care au ramas inca nedezlegate.
Orasele Sodoma si Gomora au fost reale ?
Locuitorii cei pacatosi ai oraselor antice Sodoma si Gomora au murit din cauza “pucioasei si focului venite de la Domnul din cer", conform datelor din Biblie. In crestinism si iudaism, numele acestor orase au devenit sinonime cu pacatul, in timp ce distrugerea asezarilor este o manifestare deja proverbiala a maniei lui Dumnezeu.
Arheologii inca au dispute pe tema existentei Sodomei si a Gomorei, Biblia indicand faptul ca acestea erau situate undeva, in apropierea Marii Moarte.
Estimarile cercetatorilor arata ca este posibil ca cele doua asezari prezentate in Cartea Sfanta sa fie localizate pe siturile descoperite de Walter Rast si Thomas Schaub in 1973, incluzand si Bab edh-Dhra, care a fost gasit de arheologul Paul Lapp.
Alte asezari posibile ar fi Numeira, es-Safi, Feifeh si Khanazir din Orientul Mijlociu.
Unde au disparut triburile pierdute?
Biblia mai vorbeste de cele "Zece triburi pierdute ale lui Israel", care au disparut dupa ce Regatul lui Israel a fost distrus si robit la sfarsitul Epocii de Bronz. Acest subiect se bazeaza partial pe fapte istorice autentice, documente gasite, dar si pe traditia religioasa.
Cercetatorii au emis diferite teorii in acest sens, despre cine ar putea fi descendentii acestor triburi pierdute. Unele se refera la irlandezi, nativi americani, britanici, japonezi si chinezi. Deocamdata inca nimic nu este sigur. Doar speculatii.
Biblia contine mesaje codate
Unii expertii sustin existenta unui asa-numit “Cod al Bibliei”, care are la baza mai multe mesaje ascunse in textul acesteia. Doar cei alesi ar putea avea acces la ele, sustin unii preoti crestini.
Studiul si rezultatele acestui cifru au fost popularizate de cartea "The Bible Code". Metoda principala prin care mesajele au fost extrase este Equidistant Letter Sequence, care se bazeaza pe faptul ca aceste criptonime ale Cartii Sfinte utilizeaza textul Bibliei ebraice.
Publicarea predictiilor fundamentate pe codurile Bibliei a atras atentia, mai ales datorita activitatii jurnalistului Michael Drosnin, care a studiat problema mai profund. Cea mai importanta predictie a lui Drosnin a fost asasinarea prim-ministrului israelian, Yithak Rabin, din anul 1995.
Unde vom gasi Arca lui Noe?
Arca supravietuitoare a potopului a fost cautata, incepand din perioada antica si pana astazi. Cu toate acestea, cercetarile nu au dat niciun rezultat. Cautarea ramasitelor Arcei lui Noe a constituit o activitate care i-a fascinat deopotriva pe crestini, pe evrei sau musulmani.
Arheologii nu au gasit nicio dovada stiintifica a Arcei lui Noe. Acestia au incercat sa se orienteze dupa mentiunea din Geneza, unde este specificata locatia muntilor Ararat, zona salbatica aflata langa granita dintre Armenia si Turcia.
Unde este localizata Gradina Edenului?
Unii savanti cred ca Gradina Edenului a existat in realitate, dar majoritatea teologilor considera ca povestea este doar una strict literara, iar minunatiile Edenului descrise in Biblie, nu au existat niciodata. Biblia ne da anumite indicii despre locul unde s-ar fi gasit aceasta.
Exista ipoteze care plaseaza Edenul la izvoarele raurilor Tigru si Eufrat, in Irak, in Africa sau in Golful Persic. Locul unde s-a aflat gradina ramane insa si acum un mister, ramas nedescifrat.
Cine a fost faraonul din timpul Exodului?
Faraonul din timpul Exodului este cel care a domnit in Egiptul antic in acea vreme. Povestea inrobirii israelitilor in Egipt, plagile prin care Dumnezeu a fortat eliberarea acestora si scaparea prin traversarea Marii Rosii constituie parti de inceput ale Cartii Exodului.
Faraonul din poveste nu este mentionat, iar problema identitatii lui a fost subiectul mai multor speculatii. Figura care apare cel mai mult in cultura populara este cea a lui Ramses cel Mare, dar nu exista nicio dovada scrisa sau arheologica in acest sens.