Emisiune de marci postale dedicate lui Eminescu, la 131 de ani de la moartea poetului national
timbre eminescumarci postale eminescucomemorare eminescupoetul national
Romfilatelia continua seria evenimentelor filatelice aniversare dedicate poetului national, prin introducerea in circulatie, luni, 15 iunie 2020, cand se implinesc 131 de ani de la moartea sa, a emisiunii de marci postale Mihai Eminescu, poet al credintei neamului romanesc.
Ambele timbre ale emisiunii au valoarea nominala de 8,50 lei. Pe unul dintre acestea, se regaseste un bust al lui Mihai Eminescu aflat in curtea Manastirii Putna, alaturi de imaginea manastirii.
Celalalt timbru este ilustrat cu un detaliu al statuii lui Mihai Eminescu, care poate fi admirata in fata Ateneului Roman din Bucuresti (opera a sculptorului Gheorghe D. Anghel), alaturi de primele versuri ale poeziei Rugaciune. Pe plicul prima zi, este reprodus integral bustul lui Mihai Eminescu de la Manastirea Putna.
Romfilatelia multumeste Manastirii Putna si Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de marci postale.
Emisiunea de marci postale Mihai Eminescu, poet al credintei neamului romanesc va fi disponibila incepand de luni, 15 iunie 2020, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online romfilatelia.ro/store/.
Emisiunea este completata de plicul prima zi, coala de 32 timbre si minicoala de 5 timbre si vinieta.
Potrivit Romfilatelia, anvergura de poet crestin a lui Mihai Eminescu (1850-1889) este definita de convingerile personale ale scriitorului, exprimate intr-o fraza istorica: "Biserica este mama Neamului Romanesc de totdeauna".
La sarbatoarea Pastilor din 1881, intr-un articol din ziarul Timpul, Eminescu scria: "Si iata bat la poarta cu degetele moi florile primaverii si unde acum cinci sute de ani turmele lui Bucur ciobanul se pierdeau in orizontul sesului, astazi mii de gradini contrasteaza in tanara verdeata cu zidurile bisericilor; iar duiosul ritm al clopotelor ne vesteste vechea si trista legenda ca astazi inca Hristos e in mormant, ca maine se va inalta din giulgiul alb ca floarea de crin, ridicandu-si fruntea sa radioasa la ceruri. Iata, doua mii de ani aproape de cand ea (Evanghelia) a ridicat popoare din intuneric, le-a constituit pe principiul iubirii aproapelui, doua mii de ani de cand biografia Fiului lui Dumnezeu e cartea dupa care se creste omenirea".
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, intr-o cuvantare rostita in 2014, la Academia Romana, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, afirma despre Eminescu: "Atasamentul, respectul si admiratia lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a vazut-o mereu prezenta in dezvoltarea culturii si identitatii nationale a poporului roman, le-a dobandit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau calugarite… Asa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele si cantarile bisericesti, reflectandu-le mai tarziu in unele din creatiile sale, in care foloseste metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca de pilda in poezia Rugaciune".
Ca o expresie a manifestarii credintei si patriotismului, la varsta de 20 de ani, la marele praznic al Manastirii Putna, aflata sub protectia Sfintei Fecioare Maria, poetul se adreseaza astfel participantilor: „Romanii in genere serbeaza ziua Sfintei Marii, vergina, casta si totusi mama care din sanul ei a nascut pe reprezentantul libertatii, pe martirul omenirii lantuite, pe Christ” - si spune mai departe poetul „Christ a invins cu litera de aur a adevarului si iubirii, Stefan cu spada cea de flacara a dreptului. Unul a fost Libertatea, celalalt aparatorul Evangheliei. Vom depune deci o urna de argint pe mormantul lui Stefan, pe mormantul crestinului pios, al romanului mare".
Foto: Facebook Romfilatelia