Documentarul "We're not broke" denunta aranjamentele fiscale "legale, dar imorale" ale unor corporatii multinationale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Documentarul We're not broke denunta aranjamentele fiscale legale, dar imorale ale unor corporatii multinationale
Companiile multinationale americane realizeaza beneficii de miliarde de dolari, dar multe dintre ele nu platesc niciun impozit federal datorita unor aranjamente fiscale "legale, dar imorale", arata un documentar prezentat in cadrul festivalului de la Sundance.
"We're not broke" ("Nu suntem ruinati" - trad.), realizat de Karin Hayes si de Victoria Bruce, concureaza pentru Marele Premiu al filmului documentar american la Festivalul cinematografiei independente, care se incheie duminica in Park City, Utah.
Documentarul explica felul in care companii uriase precum Google, Bank of America, General Electric (GE) sau Exxon Mobil (cea mai mare din lume dupa capitalizarea bursiera) reusesc sa plateasca putin sau chiar deloc impozite federale, desi profiturile lor sunt realizate in mare parte in SUA.
"Ele au resurse sa plateasca. Aproape o treime din profiturile lor ar trebui sa fie virate ca impozite pentru a ne plati drumurile, scolile, armata, pentru a-i hrani pe saraci sau a finanta artele", a declarat Victoria Bruce (foto), citata de Associated Press. "Sa luam de pilda GE, care este sponsorul festivalului de la Sundance. Daca o intereseaza artele, ii sugerez sa-si plateasca impozitele pentru ca cei mici nici macar nu mai invata artele artele in scoli din cauza restrictiilor bugetare", a adaugat ea.
In "We're not broke" se arata cum unele companii isi cedeaza drepturile intelectuale unor filiale inregistrate de exemplu in insulele Caiman, unde nu exista impozite asupra societatilor.
"Aceeasi situatie este in cazul brevetelor de medicamente ale grupurilor farmaceutice, care asigura cu mana pe inima ca nu obtin niciun beneficiu in SUA, desi noi toti stim ca asta este o minciuna. Intreprinderile repeta intr-una ca aceasta procedura este legala. Dar este ea si morala?", se intreaba Bruce.
Documentarul pune in evidenta complexitatea sistemului american de impozitare a societatilor, cu adaosurile, modificarile si amendamentele care sunt in general impuse de companiile multinationale, care folosesc zeci de milioane de dolari pentru a face presiuni asupra parlamentarilor.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"